Kabinet predsjednika RS

Dan RS legalan, legitiman i ne može se dovesti u pitanje

14:03, 10.01.2019.
Thumbnail
 Dan Republike - 9. januar obilježava se u skladu sa Zakonom o Danu Republike Srpske, koji je legalan, legitiman i čije važenje i pravno dejstvo ne mogu dovesti u pitanje pokušaji bošnjačkih političkih predstavnika da taj akt ponovo ospore pred Ustavnim sudom BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

U saopštenju se ističe da kabinet predsjednika, ostale institucije i narod Srpske, što se pokazalo i prilikom ovogodišnjeg obilježavanja Dana Republike, u potpunosti odbacuju pokušaje bošnjačkih političkih predstavnika da prekroje i izvrnu istorijske činjenice. 

"Činjenica je da je Republika Srpska nastala održavanjem osnivačke Skupštine, odnosno usvajanjem Deklaracije o proglašenju 9. januara 1992. godine i da je, kao takva, unijela svoj teritorijalni integritet i pravni subjektivitet u dejtonsku BiH, što su izvještajima potvrdili i najznačajniji međunarodni pravni autoriteti, poput Venecijanske komisije", ističu iz kabineta predsjednika Srpske. 

U saopštenju, povodom zlonamjernih i netačnih informacija koje ovih dana emituje dio medija u BiH, a posebno u Federaciji BiH, navodi se da su rukovodstvo, institucije i narod Srpske jedinstveni u stavu da je Dan Republike jedan od ključnih elemenata identiteta, te da o njegovom obilježavanju mogu isključivo odlučivati institucije i narod Srpske. 

Kabinet predsjednika Republike Srpske i ovom prilikom građanima čestita Dan Republike, sa željom da bude što jača, stabilniji i prosperitetnija.