Sala bila premala za sve zainteresovane

Dan Republike Srpske proslavljen u Štutgartu

  • 03.02.2019. 19:12

Dan Republike Srpske proslavlja se i izvan njenih granica. U Štutgartu je, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj svečano obilježen.

Nama je naša Republika sve, kaže Mićo Ćetković, šef predstavništva u Njemačkoj. 

"Naš narod voli da dođe, voli da obilježava slavu i Dan Republike Srpske, činio je to u proteklom periodu i ako Bog da činićemo to i u budućnosti. Trudimo se da ostanemo ono ko smo i šta smo, da ne zaboravimo odakle smo i da jednog dana ako Bog da vratimo se u našu Republiku Srpsku", istakao je Mićo Ćetković, šef predstavništva u Njemačkoj. 

Velik broj Srba koji žive u Štutgartu i okolini došao je na svečani prijem. Kolika je želja srpskog naroda u inostranstvu da obilježi Dan Republike Srpske pokazuje i to da je dvorana u kojoj se organizovala proslava bila pretjesna za sve koji su željeli da prisustvuju. Veselja je bilo, ali i nostalgije. 

"Ovoliki narod kad vidiš pomisliš pa svi smo ovdje u stranoj državi, a svi tražimo jedni druge da budemo zajedno".

"Srce boli za Republikom Srpskom".
 
"Naravno da mi nedostaje otadžbina, ja ću se dole vratiti čim odem u penziju", istakli su građani koji žive u Njemačkoj. 

Na obilježavanja Dana Republike Srpske u Štutgartu bili su i ministri Zlatan Klokić i Srđan Rajčević. Prenijeli su pozdrave iz otadžbine. Kažu da im je srce puno kada vide veliki broj ljudi koji nije zaboravio svoje korijene. 

"Zaista je veliko zadovoljstvo kada vidim naše ljude kojima srce kuca za Republiku Srpsku, da su im stalno misli sa Republikom Srpskom, a nema boljeg povoda da se svi zajedno okupimo ovdje nego za Dan Republike", istakao je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. 

"Narod koji živi ovdje dao je svoj doprinos očuvanju Dana Republike, jer izlaskom na referendum 2016. godine dali su ogromnu podršku da se Dan Republike i dalje slavi", istakao je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske. 

Proslavi su prisustvovali i brojni njemački privrednici i član Bundestaga, Stefan Kaufman. Sa ministrima Klokićem i Rajčevićem razgovarano je o ulaganjima u privredu Republike Srpske. Posebno su istakli važnost leta Banjaluka - Berlin koji se očekuje od aprila. 

"Večerašnji razgovor doprinio je tome da se još više upoznamo i da se sagradi baza jednog povjerenja kako bi njemačke firme u budućnosti ulagale u Republiku Srpsku", naglasio je Stefan Kaufman, član Bundestaga. 

Obilježavanje Dana Reublike Srpske u Štutgartu počelo je vjerskim obredom koji je obavio Njegovo preosveštenstvo episkop frankfurtski i sve Njemačke Grigorije. Nakon pozdravnih riječi, uslijedilo je narodno veselje koje je potrajalo do dugo u noć. 
 

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина