Dan Republike Srpske obilježen i u Kanadi

  • 12.01.2021. 20:37

Kanadsko-srpski savez organizovao je prvu virtuelnu proslavu povodom 9. januara - Dana Republike, a sa obilježavanja su upućene čestitke zvaničnicima Srpske, vjerujućem narodu i svima koji žele napredak najmlađe srpske republike.

Učesnici virtuelnog skupa su, između ostalog, podsjetili na značaj i očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srpska međunarodno priznata.

"Veoma je značajno da ne skrenemo sa našeg puta, ne izgubimo ono što je temelj našeg društva i ne otuđimo se jedni od drugih. Da kao srpski narod zanemarimo nesuglasice i da iz ovog zla izađemo kao bolji ljudi. Dragi prijatelji, srećan vam Dan Republike Srpske!", poručio je ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav.

Ambasador Srbije u Kanadi Dejan Ralević rekao je da je važno da svi gledamo u budućnost, ne osvrćući se na svakodnevne udarce koje dobijamo.

"Udaraca ima i danas, pogotovo ako neko želi da gazi međunarodno pravo i negira Republiku Srpsku", rekao je Ralević.

Generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković naglasio je da je 9. januar jedan od najvažnijih datuma u istoriji Srba.

"Postojanjem Srpske zagarantovana su prava na opstanak Srba zapadno od rijeke Drine. Zbog toga ne smemo zaboraviti žrtve. Srpska zajednica u Kanadi dobro zna kolika je cena plaćena za slobodu srpskog naroda", rekao je Petković.

O očuvanju srpskog jezika i kulture u Kanadi govorili su predstavnici Srpske nacionalne akademije, koji su naveli da im je cilj da u toj zemlji podstiču i promovišu srpsku kulturnu baštinu i pomažu novim srpskim imigrantima.

"Cilj naše akademije je da podrži razvoj srpskoj jezika, obrazovanja, folklora i čuvanja srpskog kulturnog nasljeđa, te pomaže u kontaktima među naučnicima", navela je LJiljana Marković iz ove akademije, prenosi RTRS.

Proslava u Kanadi je virtuelno organizovana zbog pandemije virusa korona.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH.

Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)