Svečano u Drvaru

Dan opštine proslavljen prvi put nakon 23 godine

  • 27.07.2018. 19:09

Drvar, mjesto u kome je, 1941. godine, odjeknulo prvo "ne" njemačkom okupatoru i njegovim slugama, danas se, s ponosom, prisjeća slavnih dana i ustanka koji je počeo na današnji dan prije 77 godina.

Narod se tada suprostavio daleko nadmoćnijem neprijatelju. To su bili najslavniji drvarski dani, kaže Milan Srdić. Prisjeća se da je Drvar, pod snažnim desantom, uspio da odbrani Tita, da je grad nekoliko puta bio centar oslobođene teritorije, mjesto u kome su bili Vrhovni štab, Nacionalni komitet oslobođenja i Centralni komitet komunističke partije. Drago mu je što je 27. juli ponovo Dan opštine, ali je tužan što je spomen obilježje palim borcima u Drugom svjetskom ratu oštećeno, i to 1996. godine kada je Drvar pripao Federaciji BiH. 

"Ova proslava podsjeća me na ratne dane u kojima sam i ja proveo kao mlad dječak od 17 godina. Sve do danas ovaj teško mi je gledati ovo, već nekoliko puta dolazim na ovaj spomenik, i bilo bi mi drago kada bi se jednog dana on obnovio kao što je i bio", istakao je Milan Srdić, borac u Drugom svjetskom ratu.

Teško je gledati spomenik posvećen antifašističkoj borbi u ovakvom stanju i to u Drvaru, kaže Dragan Dragaš. Opštinske vlasti obećavaju skoru sanaciju, a Dragan kaže da bi, s tim poslom, trebalo što prije početi. Grad je, kaže, simbol otpora fašizmu. 

"Za mene to predstavlja nešto veliko. Ali da vam kažem, samo je žalosno što na ovakvom mjestu se skupljamo. Trebali smo se skupiti da ovo uradimo i napravimo nakon toliko godina, vidite u kakvom je stanju", istakao je Dragan Dragaš, Drvar.

I mlađi naraštaji svjesni su tekovina narodnooslobodilačke borbe. Malo mjesto, a velikim slovima upisano u istorijim nije to, kažu, mala stvar. Pozdravljaju odluku da Dan ustanka bude i Dan opštine. 

"Smatram da je Drvar i narod Drvara danas poslao jednu znatnu poruku i snažnu poruku, a to je da srpski narod sa ovih krajeva i sam Drvar kao opstina počiva na antifašističkim vrijednostima", istakao je Nemanja Tomić, Drvar.

To su naše tekovine, kaže načelnik opštine. Ne smijemo, dodaje Goran Broćeta, da zaboravimo kakav doprinos je Drvar dao u antifašističkoj borbi i šta on predstavlja. Odluka donesena za vrijeme nekih drugih ideologoija nakon posljednjeg odbrambeno otadžbinskog rata, da se ukine obilježavanje 27. jula, morala je da se stavi van snage. Srpski odbornici su glasali za, a hrvatski su napustili sjednicu Skupštine opštine jer smatraju da 27. juli vrijeđa hrvatski narod u Drvaru. Načelnik ne vidi problem.

"Vi znate da je 27. jula 1941 godine ustanička puška pukla u Drvara i time počela svijetla istorija Drvara u Drugom svjetskom ratu. Takođe znate da je Drvar bio najduža slobodna teritorija u Drugom svjetskom ratu i moram da vam kažem da smo ponosni i građani Drvara i ja kao načelnik što smo uspjeli da proglasimo ovaj dan i obilježimo onako kako to dolikuje", istakao je Goran Broćeta, načelnik Drvara.

Povodom dana opštine, brojne delegacije položile su vijence na spomenik antifašističkoj borbi.   

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.