Višegrad

Dan boraca i Prvog srpskog ustanka - praznik koji objedinjuje srpstvo

  • 14.02.2020. 19:24

Današnji dan posvećen je sjećanju na Prvi srpski ustanak, borcima Republike Srpske, i svima koji su kroz čitavu istoriju čuvali slobodu, vjeru i opstanak srpskog naroda, čulo se iz Višegrada.

Kao i godinama unazad obilježen je Dan boraca Republike Srpske. Oni koji su se za slobodu svog naroda hrabro borili u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, poručuju da se sada bore za istinu o njemu. 

"Imam običaj da kažem da je sudbina ove generacije Srba da se bore i mi od te borbe ne smijemo, niti hoćemo odustati. Mi se sada borimo za istinu o našem odbrambeno-otadžbinskom ratu, mi moramo da speremo ljagu sa mnogih izmišljenih događaja, mi moramo da odbranimo čast naše vojske i svakog od nas pojedinačno ko se našao u takvoj situaciji", rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike srpske. 

"Borba za slobodu je neprestana, ona se vodi na razne načine. Teška je bila u ratu, ali imali smo više sredstava i načina da je izvoljujemo nego što je to bila borba u Haškom tribunalu, ali eto uspješno je završena i jedna i druga na moju veliku sreću. Ja sad uživam u onome što sam uspio da ostvarim u ratu. Izašao sam iz tog Haškog tribunala, živim jedan potpuno normalan život i danas sam ovdje s velikim zadovoljstvom", istakao je Vinko Pandurević, bivši oficir Vojske Republike Srpske. 

Od Gradiške do Trebinja, početak Prvog srpskog ustanka i Dan boraca obilježen je širom Republike Srpske. Svi koji su stvarali našu zemlju moraju biti cijenjeni i poštovani, oni koji su joj poklonili život ne smiju biti zaboravljeni, a svima smo dužni odati priznanje, kaže ministar boračko-invalidske zaštite Duško Milunović. 

"Ovo je prilika da se podsjetimo na sve naše saborce. 23 hiljade saboraca naših je položilo svoje živote u temelje Republike Srpske i ovo je prilika da se prisjetimo svih velikih bitaka kojima je očuvana i odbranjena Republika, naša nezavisnost, naša sloboda, naša čast", naglasio je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Velika bitka za srpski narod počela je Prvim srpskim ustankom. Podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika. Priznanje ovom događaju ogleda se i u tome da se u Republici Srpskoj slavi kao Dan boraca, a u Srbiji kao Dan državnosti. 
 

Тагови: