Umjesto Miodraga Kudića

Dalibor Tomaš u Upravnom odboru UIO BiH

  • 19.11.2019. 16:20

Vlada Republike Srpske imenovala je Dalibora Tomaša za vršioca dužnosti člana Upravog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH umjesto Miodraga Kudića.

Na posljednjoj sjednici Vlade, održanoj u četvrtak, Kudić je razrješen dužnosti, a odmah zatim imenovan Tomaš.

– Dalibor Tomaš, diplomirani ekonomista, imenuje se za vršioca dužnosti člana Upravnog odbora UIO do okončanja procedure izbora, a najduže na period do dva mjeseca – nevedeno je u Rješenju o imenovanju.

Rješenje stupa na snagu danas.

Dalibor Tomaš je ranije bio pomoćnik i savjetnik ministra finansija Zorana Tegeltije, a zatim u kabinetu premijera Radovana Viškovića.

Bio je jedan od najozbiljnijih kandidata za mjesto direktora Poreske uprave RS, ali je na kraju na tu poziciju imenovan Goran Maričić.

Članovi Upravnog odbora UIO su ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, ministar finansija RS Zora Vidović, ministar finansija FBiH Jelka Milićević, dok je kao ekspert ispred Savjeta ministara član UO Ismet Suljendić, ekspert iz FBiH Muhamed Kozadra, a iz RS je bio Kudić, kojeg sad zamjenjuje Tomaš.

Upravni odbor nadzire rad UIO i odgovoran je direktno Savjetu ministara BiH. Upravni odbor nadležan je za utvrđivanje prijedloga politike indirektnog oporezivanja, definiše strateške ciljeve i odobrava godišnji plan rada UIO, budžet Uprave, podzakonske akte i ostale provedbene propise koje priprema Uprava.

(Izvor: Kapital)