Poslanici traže mišljenje Komisije

Da li u Narodnoj skupštini Srpske ima poslanika u sukobu intersa?

  • 20.01.2019. 19:15

Za nešto više od mjesec dana zvanično će biti poznato da li u Narodnoj skupštini Republike Srpske ima poslanika koji su u sukobu interesa, poručuje Obrenka Slijepčević, predsjednik Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske. Do sada je osmoro novoizabranih poslanika tražilo mišljenje Komisije da li su u sukobu interesa - i svima je rečeno da nisu, kaže Slijepčevićeva.

"Prilikom traženja mišljenja, ukoliko se pokaže da je lice u sukobu interesa, Komisija na osnovu člana 16. može pokrenuti postupak. Novi funkcioneri će do 20. februara biti dužni da podnesu novi izvještaj, a Komisiji je to rutinski zadatak, da sve pregleda u sedam dana, pa da znamo da li će biti osnova za pokretanje postupka," kaže Slijepčevićeva.

Između ostalih, Komisiji su se nakon oktobarskih izbora obratili Vlado Đajić, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, Mirko Sovilj v.d. direktora prijedorske bolnice, Srđan Todorović direktor Fonda za zaštitu životne sredine, kao i direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić. Svi mogu zadržati funkcije, ali ne smiju glasati ni raspravljati u parlamentu kada se odlučuje o ustanovama koje vode.

"Konkretno u mom slučaju, ja nisam u sukobu interesa, zato što je Zavod za zapošljavanje javna ustanova. Ja nisam profesionalni poslanik. Komisija za spriječavanje sukoba interesa je dala jasno tumačenje, tako da po tom pitanju ne predstavlja mi problem raditi i jedno i drugo," kaže Miroslav Vujičić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Prema sadašnjem zakonu poslanici mogu biti direktori i članovi nadzornih odbora u javnim preduzećima na lokalnom nivou, ali ne i na republičkom. U sukobu interesa su i oni koji istovremeno vrše izvršnu i zakonodavnu funkciju, nezavisno od nivoa vlasti. Direktori javnih ustanova nisu u sukobu interesa, jer ih zakon ne pominje.