Da li će srpske partije podržati zajedničkog kandidata u Srebrenici?

  • 07.06.2020. 18:39

Još se ne zna da li će Srbi imati zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice. Aktuelnog načelnika, Mladena Grujičića, za sada su podržali SNSD, NDP, PDP i Ujedinjena Srpska. 

Grujičić za ATV poručuje da u narednim danima očekuje i podršku DNS-a. S druge strane, kako kaže, pojavile su se priče da bi SDS htio da predloži svog kandidata. Ukoliko ne bude jednoglasne podrške srpskih stranaka, Srbi bi mogli da izgube načelničko mjesto u Srebrenici, što, kaže Grujičić ne bi bilo dobro.

"Cijenim da će imati snage i vjere srpski poltičari u Srebrenici da ne kalkulišu, da im ne bude vlast bitnija od srpskog nacionalnog interesa i u tom pravcu ćemo ići. Naravno, svi oni koji budu odstupali od ovakvog dogovora, snosiće odgovornost za gubitak Srebrenice i nanošenje na takav način ogromne štete srpskom narodu", kaže Grujičić.

Pobjeda bošnjačkog kandidata bi od Srba u Srebrenici ponovo napravila građane drugog reda, kaže Grujičić. A bošnjačke stranke već su dogovorile zajedničkog kandidata. U trku za načelničku fotelju će Alija Tabaković iz SDA, iako se ranije spominjalo još nekoliko imena, između ostalih i bivši načelnik opštine, Ćamil Duraković, ali i narodni poslanik Begija Smajić. Svi su ipak odustali od kandidature u korist Tabakovića.Srbi u Srebrenici nemaju luksuz da ne podrže zajedničkog kandidata, jasan je i šef odborničkog kluba SNSD u Srebrenici. Uvjeren je da će do dogovora doći

"Srbi u Srebrenici nemaju alternative, oni moraju da imaju zajedničkog kandidata, on mora biti podržan od svih političkih partija, pregovori su još u toku i siguran sam da će se naći rješenje", kaže Miloš Milovanović, šef odborničkog Kluba SNSD-a u SO Srebrenica.

Upravo su zbog nejedinstva, Srbi mjesto načelnika u Srebrenici izgubili 2012. godine, kada je pobjedu odnio Ćamil Duraković. Pravo glasa u toj opštini ima oko 11 hiljada stanovnika. Procjene su da je za pobjedu, potrebno dobiti oko 5 i po hiljada glasova. 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок