Da li će biti povišen minimalac u Srpkoj?

  • 06.05.2021. 19:38

Najniža plata ne može biti stvar pijace, nego stvar matematike, a njen nerealan rast može predstavljati problem u upravljanju preduzećima - tako poslodavci u Srpskoj komentarišu najave iz Sindikata da će minimalac rasti već od juna. Ovo je populistička priča, jer znamo da se o minimalcu razgovara pred Novu godinu - poručuje Saša Trivić.

"Ono što mi pokušavamo sa Vladom već par godina, i nadam se da ćemo ove godine uspjeti, je da se donesu pravila po kojim se utvrđuje najniža plata, a pravila su ekonomske prirode: rast prosječne plate, rast BDP-a ili rast nekih cijena", ističe Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske

Sindikalci odgovaraju da su stvoreni uslovi za povećanje minimalca sa 520 maraka, jer je prošlogodišnja dobit je veća od one iz 2019, više od 100 miliona iz budžeta je otišlo realnom sektoru kao podrška zbog kovida, a troškovi života su u porastu.

"Ukoliko ESS, odnosno socijalni partneri, ne utvrde zajednički stav vezano za iznos najniže plate, obaveza Vlade Republike Srpske je da to uradi. 6.38-6.47 Činjenica je, dakle, da mi insistiramo na povećanju najniže plate, da u ovoj godini očekujemo da dođemo do iznosa od 600 maraka", izjavila je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Prema podacima Saveza sindikata, minimalac prima oko 92 hiljade radnika u Srpskoj, odnosno više od 15 odsto. Poslodavcima je najvažnija stavka prosječna plata - čiji rast bi trebalo da se odrazi na najnižu platu. Banjalučani kažu da obe treba povećati.

"Prosječnu platu treba svakako dići. Minimalac je, što kažu, nužno zlo. Drugo je ono što ide preko banke, ali daje i u koverti, šta onda? To se nigdje ne knjiži. Generalno, sve se mora dići, inače ljudi odoše, nema ovdje ko. Ovo će biti prazna ljuštura u kojoj neće niko živjeti. Svi se neđe trudimo da što više radimo, barem to što uradimo bude naplaćeno kako treba i da počnemo živjeti malo normalnije i malo ljepše", kažu građani.

U poslovnoj zajednici podsjećaju da je trenutni minimalac na 55 odsto od prosječne plate - što je među većim procentima u Evropi. Sindikalci, kažu da je trenutni sistem neodrživ i da radnici ovom najnižom platom ne mogu da obezbijede egzistenciju.