Predsjednik Republike Srpske

Cvijanovićeva u Briselu: Neformiranje vlasti na nivou BiH nas košta

  • 08.10.2019. 19:23

Bez vlasti na nivou BiH ostajemo bez značajnih sredstava iz budžeta EU koja su namijenjena zemljama zapadnog Balkana, poručila je iz Brisela predsjednica Republike Srpske. Željka Cvijanović je nakon sastanka sa Johanesom Hanom i Kristijanom Danijelsonom poručila da zvaničnici Evropske Unije očekuju da BIH što prije izvrši svoju obavezu i formira vlast.

Što se Republike Srpske tiče, spremna je za saradnju.

"Rekla sam što se tiče RS kada je u pitanju programiranje IPA pomoći, ali i sve druge stvari koje su vezane za te aspekte da mi imamo timove koji će na tome predano raditi, ali u suštini poruka je opet negativna. Ukoliko nemate formiranu vlast na nivou BiH što je glavno insistiranje ljudi u EU, ako nemate federalnu Vladu postavljenu, koja će opet biti partner i RS, ali isto tako i Savjetu ministara, vi zapravo ne možete mnogo toga da uradite", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

U vrijeme kada se u EU konstituiše vlast u BiH je potpuno zatišje, što evropskim zvaničnicima šalje negativnu poruku. Najviše ih zanima, kaže Cvijanovićeva, ko su kredibilni sagovornici koji će moći da nastupaju u ime BiH, ali i zabrinjavaju poruke koje stižu iz BiH da vlast možda neće biti formirana ni do lokalnih izbora. 

"Šta to znači onda, veliki ćorsokak i četiri godine izgubljenog vremena kada će svi drugi u okviru regije vrlo predano se spremati i raditi, pripremati projekte, gledati na koji način realizovati neke infrastrukturne projekte koji su važni za građane i u krajnjem slučaju dobijati pomoć za reforme koje su nam potrebne i na ekonomskom i socijalnom planu i u drugim oblastima koji su od vitalnog značaja", dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednica je evropskim zvaničnima prenijela poruke iz Republike Srpske da ona želi da se kreće evropskim putem. Cvijanovićeva je poručila da su institucije spremne za to i da zna šta su njene obaveze. U okviru dvodnevne posjete Briselu, Cvijanovićeva će se sutra sastati i sa predstavnicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.