Sastanak u Vašingtonu

Cvijanovićeva sa Stivom Banonom

  • 29.07.2018. 09:31

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović se u Vašingtonu sastala sa Stivom Banonom, političkim operativcem i jednim od glavnih arhitekata pobjedničke predsjedničke kampanje Donalda Trampa.

Kako saznajemo, razgovarano je o političkom stanju u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kao i o predstojećim parlamentarnim izborima.

Stiv Banon je američki medijski mogul, politički strateg i bivši izvršni direktor uticajnog portala "Breitbart News". Tokom prvih sedam mjeseci od dolaska Trampa na vlast, obavljao je funkciju glavnog stratega Bijele kuće.

Stiv Benon, bivši strateg Donalda Trampa koji je najzaslužniji za njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima u Americi, ugostio je u svom domu u Vašingtonu predsjednika Vlade Republike Srpske Željku Cvijanović, sa kojom je razgovarao o odnosima Srpske i Amerike, te načinu unapređivanja međusobnih odnosa, prenosi RTRS.

Benon, koji nastoji da ujedini konzervativce u Evropi i pruži im podršku pred predstojeće izbore za Evropski parlament, kaže da nacionalno orijentisane partije nisu prijetnja Evropi, jer štite sopstvene interese, te da je taj strah od njih stvoren u medijima.

"Nacionalne partije su shvatile da ih Brisel iskorištava i da to nije za dobro njihovih država, zbog čega su i odlučile da se organizuju protiv takvog načina upravljanja EU i njihovim resursima", rekao je Benon za RTRS.

Benon je potvrdio da osniva fondaciju, koja je svojevrstan pokret u Briselu, a koja će pomagati evropskim nacionalno orijentisanim strankama.

"To će biti svojevrsno centralno skladište za bilježenje glasova, upravljanje poruka, analizu podataka, ono što je tim nacionalno orjentisanim partijama zapravo potrebno da bi bile organizovane i konkurentne na predstojećim izborima za Evropski parlament", rekao je Benon.

On je istakao da bi ova fondacija trebalo da bude protivteža Džordžu Sorošu za koga smatra da je izvor svih zala u Evropi i SAD.

"Izgradio je nevladine organizacije koje se bore uz pomoć lijevo orjentisanih medija da budu opozicija nacionalno orjentisanim strankama", rekao je Benon.

Dok je Stiv Banon bio glavni strateg Bijele kuće magazin Tajm je naveo da je on možda  "drugi najmoćniji čovjek na svijetu".

Za njega su medijima tvrdili da je "alter ego" Donalda Trampa koji stoji iza mnogih važnih odluka kao što je npr. odluka da SAD napuste Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Takođe se navodi da je bio jedini Trampov savjetnik kojem je dozvoljeno da se pojavljuje u Ovalnoj sobi bez odjela i kravate.

Takođe bio je žestoki zagovarač "Pustimo Trampa da bude Tramp" doktrine za koju mnogi kažu da je Trampu donijela pobjedu na predsjedničkim izborima.

Iako više nije glavni strateg Bijele kuće mediji za Banona kažu da je najuticajnija osoba na desničarskoj strani u američkoj politici.