Istaknuta povezanost Srpske i Srbije

Obilježen Dan državnosti Srbije FOTO/VIDEO

  • 15.02.2019. 07:09

Srbija obilježava Dan državnosti, kao podsjećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donijet prvi moderni ustav Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović obratiće se u Orašcu na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije.

Biće položeni i vijenci na spomenik voždu Karađorđu. Svečanosti će prisustvovati i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Povodom Dana državnosti Srbije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Beogradu uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Ceremoniju možete pratiti na programu Alternativne televizije kao i na portalu ATV-a.

Pripreme u Orašcu su u završnoj fazi i građni polako pristižu. Iz Orašca se javlja ATV-ova novinarka, Jelena Božunović.

Ceremonija obilježavanja je počela, a u Orašcu se nalazi predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, položili su vijence na spomenik Karađorđu, nakon čega će održati govore.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, poručila je da joj je čast da se obrati na ovom mjestu, na Sretenje, na tako veliki datum za srpski narod. Predsjednica je istakla velika saradnju Srbije i Srpske i napomenula da je važno da čuvamo naše institucije i da nastavljamo zajedničku saradnju.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da su odnosi Srpske i Srbije na najvišem nivou, i da u sljedećem periodu mogu biti samo na još višem", poručila je Cvijanovićeva i dodala da Srbiji i Srpskoj želi mir.

Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, zahvalila se predsjednici Republike Srpske i pozvala sve građane Srbije da ustanu i da se ne plaše izazova i neuspjeha, nego treba da budu hrabri kao što su to bili naši preci.

"Danas kada treba da pokažemo jedinstvo, kada smo došli da se poklonimo našim precima, ovdje su neki došli da zvižde", odgovorila je premijerka manjoj grupi ljudi koji su tokom njenog govora zviždali.

Brnabićeva je napomenula da se ime Srbije poštuje u svijetu jer poštuju partnerske dogovore.

"Ponosim se svojom zemljom, ponosim se onim što je Srbija danas. Učinićemo sve da Srbija bude svaki dan jača. Srećan vam Dan državnosti dragi građani Srbije".