Rusija

Cvijanovićeva i Dodik na sastanku sa gubernatorom Sankt Peterburga: Potpisana "Mapa puta" FOTO

  • 06.06.2019. 11:39

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u posjeti su Sankt Peterburgu, gdje do subote, 8. juna, učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji se tradicionalno organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Na Ekonomskom forumu učestvuje više od 1.500 ruskih i međunarodnih kompanija iz oblasti finansija, informacionih tehnologija, poljoprivrede i rudarstva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije se sastao sa Sergejom Lavrovim, ministrom inostranih poslova Rusije.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i vršilac dužnosti gubernatora Sankt Peterburga Aleksandar Beglov potpisali su "Mapu puta" - aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godina.

Svečanom potpisivanju u Sankt Peterburgu prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i šef Predstavništva Srpske u Rusiji Duško Perović, te vicegubernator Sankt Peterburga Oleg Markov i predsjednik Komiteta za spoljne poslove Jevgenij Grigorjev. 

"Mapa puta" predviđa saradnju u oblasti industrijskog razvoja i trgovine, u okviru koje je planirana saradnja u oblasti farmaceutske industrije i isporuke farmaceutskih proizvoda preduzeća iz Sankt Peterburga na tržište Republike Srpske, informisanje predstavnika Republike Srpske o održavanju sajmova u Sankt Peterburgu, kao i pružanje podrške privrednim subjektima Sankt Peterburga i Republike Srpske u uspostavljanju direktnih kontakata, kao i organizovanju video-konferencija. 

Prema ovom dokumentu, predviđeno je i informisanje o iskustvima u poslovanju strukturnih odjeljenja "Tehnopark Sankt Peterburg", zatim informisanje trgovačkih preduzeća o ponudama za isporuke proizvoda iz Republike Srpske u slučaju podnošenja nomenklature proizvoda Komitetu za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta Sankt Peterburga od Republike Srpske, te podrška u organizaciji predstavnika Uprave federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor za Sankt Peterburg i Lenjingradsku oblast u Republiku Srpsku s ciljem organizacije isporuka proizvoda Srpske na tržište Sankt Peterburga. 

U oblasti medicine i zdravstva predviđeno je organizovanje obuke za ljekare iz Republike Srpske i organizovanje redovnih video-konferencija s ciljem prikaza i razmatranja pojedinih operativnih zahvata. 

Što se tiče saradnje u oblasti turizma, "Mapom puta" predviđena je podrška u organizaciji i održavanju prezentacija turističkih programa Republike Srpske za predstavnike turističke industrije Sankt Peterburga i organizaciji studijskih i informativnih putovanja za turističke operatere i medije Sankt Peterburga u Srpsku, kao i aktuelizacija poglavlja posvećenog Republici Srpskoj na zvaničnom portalu Gradskog turističko-informativnog biroa Sankt Peterburga. 

Kada je riječ o saradnji u oblasti obrazovanja, ovim dokumentom predviđena je razmjena pozitivnih iskustava među školama uz učešće učenika iz Republike Srpske u projektu "pametni raspust", zatim učešće nastavnog osoblja i srednjoškolaca iz Republike Srpske na proslavi kraja školske godine za srednjoškolce u Sankt Peterburgu "Crvena jedra" i učešće predstavnika sistema obrazovanja Srpske na Peterburškom međunarodnom forumu obrazovanja. 

Saradnja u oblasti kulture podrazumijeva razmjenu informacija o najznačajnijim međunarodnim manifestacijama u oblasti kulture koje se održavaju u Sankt Peterburgu i u Republici Srpskoj, pružanje podrške u organizaciji manifestacija /izložbi/ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske posvećenih životu i stvaralaštvu Fjodora Dostojevskog i Aleksandra Puškina. 

Prema ovom dokumentu, planirana je i podrška u organizaciji video-konferencija /tele-mostova/ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske uz učešće istaknutih umjetnika Sankt Peterburga, te organizaciji učešća predstavnika Srpske na međunarodnim forumima kulture koji se organizuju u Sankt Peterburgu. 

Takođe, "Mapom puta" predviđena su i uzvratna gostovanja umjetničkih udruženja Sankt Peterburga i Republike Srpske na kulturnim manifestacijama, kao i razvoj saradnje između institucija u oblasti bibliotečke i muzejske djelatnosti. 

U oblasti fizičke kulture i sporta planirano je uspostavljanje i održavanje saradnje sportskih federacija Sankt Peterburga i Republike Srpske u različitim sportovima i razmjena sportskih delegacija. 

Kada je riječ o omladinskoj politici i saradnji sa društvenim organizacijama, "Mapom puta" predviđena je razmjena iskustava i podrška u razvoju dobrotvorne djelatnosti i samouprave u omladinskoj politici, podsticaj učešća omladine i specijalista za rad sa omladinom na međunarodnim omladinskim manifestacijama koje se održavaju u Sankt Peterburgu i Republici Srpskoj. 

Predviđena je i saradnja u organizovanju i održavanju kompleksnih akcija i manifestacija, kao što je učešće Srpske u manifestacijama projekta "Sankt Peterburg i slovenski svijet", održavanje Dana Sankt Peterburga u Republici Srpskoj, Dana Republike Srpske u Sankt Peterburgu, kao i organizovanje sjednica zajedničke radne grupe za razvoj saradnje između Sankt Peterburga i Republike Srpske.

 

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.