Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Značaj boraca trajno zapisan u istoriji srpskog naroda

  • 14.02.2019. 11:10

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da su uloga i značaj koji su borci imali u stvaranju i očuvanju Srpske nemjerljivi i trajno zapisani na stranicama istorije srpskog naroda, a da njihova žrtva obavezuje da se jača i gradi Republika i njene institucije.

Cvijanovićeva je povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka danas uputila čestitku predsjedniku Boračke organizacije Milomiru Savčiću i svim nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske. 

"Svim borcima Srpske upućujem najiskrenije čestitke povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka. Za sve nas u Srpskoj ovo je dan kada se sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem sjećamo onih koji su, vođeni časnim i patriotskim ciljevima, za slobodu koju danas uživamo dali najvrednije što su imali", navedeno je u čestitki. 

Cvijanovićeva je dodala da žrtva boraca obavezuje da u saradnji sa organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata, bude nastavljen rad na rješavanju problema boračke populacije u cilju poboljšanja njihovog položaja u društvu. 

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine učestvovao je 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku. 

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.