Predstavništvo RS u Vašingtonu

Cvijanović: Važno je sjećati se naše istorije

  • 28.07.2018. 19:14

Tokom prvog svjetskog rata Amerika je velikodušno pomagala Srbiju i njen narod, ali ta podrška je bila i Srbima s druge strane Drine, poručili su danas američki zvaničnici na prijemu u organizaciji Predstavništva Srpske u Vašingtonu. 

Na svečanosti povodom stogodišnjice dobrih odnosa Amerike i srpskog naroda u čast predsjednice Vlade Srpske, Željke Cvijanović, prisustvovale su brojne ličnosti iz američke politike.  

"Ja sam zadovoljna što smo sada ovdje, povodom ovih ceremonijalnih stvari i obilježavanja važnih događaja i sjećanja na važne događaje iz naše istorije. Oni su važni, tako da bismo mogli sebe da strukturišemo kao narod da bismo znali šta su naši ciljevi, da bismo odredili šta su naši ciljevi i ako smo nekoga usput izgubili da nađemo načina da ga vratimo i doživljavam to i na taj način. I nema samo prošlosti, ako ne razmišljamo o budućnosti," rekla je Cvijanovićeva.

Svjesni smo da smo mali i možda nedovoljno vidljivi za Ameriku, ali za Srpsku se u Vašingtonu i te kako zna, kaže Obrad Kesić, šef predstavništva Republike Srpske u Americi. Poručuje da za razliku od prethodne vlasti, Donald Tramp vodi bolju spoljnu politiku.

"Za Republiku Srpsku, za Srbiju, ta njegova vizija obećava zato što imamo pristup koji govori o tome da Amerika više neće da nameće rješenja, da želi da ima otvorenu komunikaciju sa svima. To vidimo i u ponašanju samog predsjednika," kaže Kesić.

Stiven Mejer, bivši funckioner CIA-e tvrdi da su promjene odnosa američke vlasti prema Republici srpskoj spor proces, uprkos odlasku američke ambasadorke iz BiH Marin Kormark. 

"Ne vjerujem da će se politika mijenjati u BIH jer se nije mjenjala već 25 godina. Vašington želi da vidi i dalje multietničku, otvorenog tržišta, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, ali je problem što Vašington nikada nije razumio problem nacionalnih pitanja," kaže Mejer.

Bivši kongresmen, Bob Mekjuvan, podsjetio je na riječi američkog predsjednika Vudroa Vilsona, nakon završetka Prvog svjetskog rata, koji je pohvalio hrabrost i žrtvu srpskog naroda. 

"Narod koji zaboravi svoju prošlost, sjećanje, ne zna ko je i zato nije samo prednost nego i obaveza da se danas podsjetimo ko smo i šta nam je zajedničko," naveo je Mekjuvan.

Za bolji odnos srpskog naroda i Amerike nije bitan samo slavan odnos iz prošlosti. Za budućnost i dobru saradnju potrebno je imati dobru komunikaciju i dalje, poručeno je sa današnjeg skupa u Vašingtonu.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић