Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: U narednom periodu važan projekat zaštite oralnog zdravlja

13:27, 01.10.2020.
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da i dalje treba planski raditi na jačanju svijesti i unapređenju usluga kada je riječ o zaštiti oralnog zdravlja stanovništva, posebno djece.

Cvijanović je rekla da je danas, u okviru posjete Specijalističkom centru "Dentalna klinika" Medicinskog fakulteta u Banjaluci, razgovarano o implementaciji veoma važnog projekta zaštite oralnog zdravlja trudnica i djece predškolskog uzrasta u Republici Srpskoj, koji će u narednom periodu zajednički realizovati Medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči.

- Ovo je jedan od uspješnih pokušaja da napravimo prve korake na tom planu i dođemo do tog cilja - rekla je Cvijanović.

Specijalističkom centru "Dentalna klinika" Medicinskog fakulteta u Banjaluci pošle godine donirana je oprema finansirana iz budžeta predsjednika Republike Srpske.

Za te namjene izdvojeno je oko 100.000 KM s ciljem poboljšanja uslova rada ovog centra i unapređenja oralog zdravlja stanovništva.

Cvijanović je danas istakla da "Dentalna klinika" izgleda odlično, da je otvorena da primi svakoga, te da je osoblje posvećeno svom poslu.

Ona je ocijenila da je pomenuti projekat, koji je podržala, na ispravan način realizovan, te podsjetila da su i Domu zdravlja Banjaluka bila obezbijeđena sredstva iz budžeta predsjednika Republike za nabavku slične opreme.

Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što je "Dentalna klinika" jedna od ustanova koje uspijevaju da se internacionalizuju i postanu privlačne za specijalizante iz drugih zemalja.

- I to je bio jedan od ciljeva i mislim da ćemo to razvijati i u narednom periodu - rekla je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Задовољство ми је што смо данас, у оквиру посјете Специјалистичком центру "Дентална клиника" Медицинског факултета у Бањој Луци, разговарали о имплементацији једног веома важног пројекта. Ријеч је о пројекту заштите оралног здравља трудница и дјеце предшколског узраста у Републици Српској, који ће у наредном периоду заједнички реализовати медицински факултети у Бањој Луци и Фочи.

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic) on Oct 1, 2020 at 3:16am PDT

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić podsjetio je da je uz pomoć donacije predsjednice Srpske adaptiran prostor u Klinici za zaštitu oralnog zdravlja djece, odnosno nabavljene su stomatološke stolice i dodatna oprema.

- U tom prostoru naši specijalisti, ljekari i nastavni kadar svakodnevno rade na planu zdravstvene zaštite djece. Ova ustanova je vodeća kada je riječ o edukaciji kadra, odnosno specijalizanata iz Srpske, ali i Federacije BiH - rekao je Škrbić.