"Oktobarski pravnički dani"

Cvijanović: Suština skupa sticanje znanja i razmjena iskustava

14:22, 03.10.2019.
Izvor: Srna
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je suština "Oktobarskih pravničkih dana" sticanje znanja i razmjena iskustava.

"Zadovoljstvo mi je što sam pokrovitelj ovog savjetovanja na kome učestvuju brojni pravni stručnjaci iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i zemalja okruženja", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je značajno što savjetovanju prisustvuje i veliki broj mladih pravnika.

"U uvodnom izlaganju sam govorila koja je važnost pravnog sistema i poretka i podsjetila da Republika Srpska funkcioniše u skladu sa Ustavom koji je donesen 1992. godine i Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazma koji predstavlja Ustav BiH", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su visoki predstavnici u BiH nametali zakone, što je bilo klasično urušavanje pravnog sistema u BiH.

"Sve su to stvari na koje politika i pravo jednako treba da daju odgovore da bismo zaštitili ono što jeste naš pravni, politički i administrativni ambijent u kome živimo. Raskorak između onoga što piše u Ustavu i prakse, a rezultat je nametanja visokih predstavnika, jeste izazov i za pravo i za politiku", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske Rajko Kuzmanović naglasio je da je u Srpskoj teško sprovoditi određene pravne norme jer se u BiH susreće pet pravnih sistema.

"Imamo nekih elemenata šerijatskog prava, elemenata iz prava bivše Jugoslavije, zatim primjenjuje se evropsko pravo, kao i anglosaksonsko. Dakle, naš pravnik je u vrtlogu velikih društvenih promjena", rekao je Kuzmanović i podsjetio da je u Srpskoj u posljednjih 10 godina usvojeno oko 1.500 zakona.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić rekao je da je pravni život u BiH opterećen problemima.

"Pokušavamo da u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je BiH zaključila sa EU, izvršimo harmonizaciju našeg prava, međutim, to ide sporo jer zajedničke institucije BiH ne funkcionišu", naglasio je Mirjanić, koji je ponovio da će u fabruaru naredne godine biti obilježeno 45 godina Pravnog fakulteta i tim povodom organizovan naučni skup.

On je napomenuo da su nesprovođenjem izborne volje u BiH prekršeni Ustav i zakoni, te da je reforma pravosuđa u BiH neuspjela jer su je vodili stranci, a ne domaći stručnjaci.