Predsjednica Republike Srpske

Cvijanović: Srpska za evropski put, bez visokog predstavnika

  • 09.05.2019. 13:34

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Srpska opredijeljena za evropski put i da na ovom putu nema mjesta za visokog predstavnika u BiH jer djeluje antidemokratski, nije izabrani demokratski predstavnik i ne može da bude superioran u odnosu na institucije u koje su ljudi izabrani voljom naroda.

Cvijanovićeva je, komentarišući izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je podnio Savjetu bezbjednosti UN, rekla da je na određeni način razočarana i šokirana diskusijama koje su uslijedile nakon podnošenja izvještaja.

"Ove diskusije spadaju u red najgorih do sada i isključivo su bile u funkciji odbrane pozicije visokog predstavnika, prizivaju korišćenje bonskih ovlašćenja i u suštini nam pokazuju da oni, kao predstavnici važnih zemalja, tako malo vjeruju u EU i naš evropski put", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je navela da joj je jedna od rečenica bila posebno zanimljiva, a u njoj se navodi da određene inicijative podrivaju koheziju koja postoji u BiH.

"Mislim da su prilično neobaviješteni i diskutuju o stvarima na tipski način. Ovdje nikada nije bilo kohezije, a takvim raspravama, promovisanjem bonskih ovlašćenja, da treba da bude čvršća pozicija visokog predstavnika, a ne evropski put kao što mi zagovaramo, oni pokazuju da ćemo nastaviti da šepamo u svim važnim procesima", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da postoji evropski put i dodala da sa ovog puta može i treba da sklizne visoki predstavnik kao arhaična kategorija koja nikada i ničemu nije doprinijela.

"Da nam prijete kako visoki predstavnik ima još 10 godina mandata i da se nakon toga treba da dese neke stvari pokazuje da su oni toliko neozbiljni i da se sa tako malo uvažavanja odnose prema miru koji postoji u BiH. Mir funkcioniše više od 20 godina na osnovu decentralizovane strukture koju nam je dao Ustav i zato ne želimo da ga mijenjamo", zaključila je Cvijanovićeva.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)