Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Srpska redovno isplaćuje penzije

  • 14.01.2019. 14:51

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Srpska redovno isplaćuje penzije, ali da je moguće da kasne za korisnike u Federaciji BiH koji ih dobijaju putem pošte jer su bili praznici.

"Penzije isplaćujemo nekoliko dana prije predviđenog roka, a to je 10. u mjesecu. Moguće je da ima nekih kašnjenja za one koji ih u FBiH primaju putem pošte, jer su bili praznici i sigurna sam da će ovo biti riješeno", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci. 

Ona je istakla da ima dovoljno novca za isplatu penzija, te da više od godinu dana isplata penzija počinje petog ili šestog u mjesecu i prije praznika. 

"Ispunili smo obećanje koje se odnosi na povećanje penzije, a ovo smo radili u više koraka. I prošle godine je tako bilo, a na način kako je dogovoreno sa Udruženjem penzionera. Kada je riječ o ovoj godini rekla sam da se u januaru može očekivati redovno usklađivanje penzija i kao što se moglo čuti iz resornog ministarstva predviđeno je dva odsto", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da je sigurna da će Vlada nastaviti tom dinamikom ove godine, što bi značilo bar još jedno vanredno usklađivanje. 

Odgovarajući na pitanje kako zaustaviti odlazak mladih ljudi iz Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da je ovaj problem kompleksan, ali da sve vlade u regionu imaju niz različitih mjera koje se odnose na podršku porodici i rađanju, stvaranju boljih uslova i veće stope zaposlenosti. 

"Međutim, očito je da ni ovo sve nije dovoljno i najlakše bi bilo kada bih mogla da iznesem dvije-tri mjere i kažem da će njihovim sprovođenjem sve biti riješeno, što nije tačno", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je istakla da je očito da se mora pribjegavati kombinaciji različitih mjera. 

"Voljela bih da ima receptura koju bismo sigurno primijenili. Recepture nema, ali sigurnom korakom i polako uvodimo određene mjere, testiramo one koje su na snazi i pravimo bolji ambijent. Sigurna sam da će u roku od četiri-pet godina kada zatvorimo ciklus biti mnogo onih koji će se vratiti", zaključila je Cvijanovićeva.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.