Delegacija Savjeta EU

Cvijanović: Srpska prednjači u implementiranju izbornih rezultata

  • 29.11.2018. 17:40

Predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović izjavila je danas u Sarajevu da Republika Srpska prednjači u implementiranju izbornih rezultata u odnosu na Federaciju BiH /FBiH/ i BiH, jer su u Srpskoj, ne samo pokrenute konkretne radnje, već se ide ubrzano na formiranje vlade.

"Ne samo da smo postigli dogovor, već smo pokrenuli konkretne radnje. Idemo ubrzano na formiranje vlade, što je važno, ne samo zbog svih započetih procesa i priče sa EU, već i zbog života građana Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva novinarima prije početka sastanka sa delegacijom Političkog i bezbjednosnog komiteta Savjeta EU. 

Što se tiče tema o kojima će se razgovarati sa evropskom delegacijom, Cvijanovićeva je navela da je tu i pitanje bezbjednosti, kako opšte, tako i one povezane sa migrantima i migrantskom krizom. 

Ona je istakla da je pitanje migrantske krize nešto čime se svi u BiH moraju baviti, te dodala da mu se u prethodnom periodu nije pristupalo na adekvatan način. 

Cvijanovićeva je rekla da će svi u BiH dugo živeti sa posljedicama svega ovoga, vezano za migrante, te naglasila da neki nivoi vlasti u BiH to neće da prepoznaju, da se tome pitanju mora pristupiti na racionalan način. 

"Tu postoji problem, jer je EU zatvorila granice i mi izražavamo ozbiljne sumnje i strahove da je BiH prepoznata kao mjesto u kojem treba da se pravi veliki stacionar za migrante, a da u isto vrijeme ne znamo koliko će dugo tu biti", naglasila je predsjednik Srpske. 

Kada je riječ o Izbornom zakonu i konstituisanju vlasti na nivou FBiH, Cvijanovićeva je rekla da misli da ta priča tek počinje. 

"Nisam nimalo optimistična. Proizvoljne formulacije da se može primjenjivati jedan ili drugi popis nisu u redu. Trebalo je da se zauzmu stavovi prije početka izbornog procesa, da bi se znalo na koji način bi se doveo do kraja", rekla je Cvijanovoićeva. 

Prema njenima riječima, ostaje da se riješi to pitanje, jer Republiku Srpsku interesuje ko će joj biti partneri iz Federacije, da bi se vlast na nivou BiH konstituisala što prije. 

"Postoji trenutna struktura ljudi koja nakon izbora ni po kakvoj formuli ne treba da bude na vlasti i donosi odluke i odlučuju o nečemu", rekla je Cvijanovićeva. 

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji apeluje da političke partije sa najboljim izbornim rezultatom formiraju vlast, ona je rekla da se slaže s njim, ali je podsjetila da je prije četiri godine SDA izbacio SNSD i formirao vlast na nivou BiH sa nekim drugim političkim partijama iz Republike Srpske.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок