Cvijanović: Srpska i Bugarska imaju dobru saradnju

  • 02.03.2020. 18:57

Republika Srpska i Bugarska imaju dobru saradnju i razumijevanje, tvrdi predsjednik Srpske Željka Cvijanović. To se i danas vidjelo na tradicionalnom obilježavanju Dana nezavisnosti Bugarske u banjalučkoj Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski". 

Banjaluka na ovaj način pokazuje otvorenost prema onima koji žele da sarađuju, poručuje Cvijanovićka.

“Ono na čemu radimo jeste da postoji dobro političko razumijevanje koje je uvijek pretpostavka za dobru ekonomsku saradnju. Naravno da postoji prostor uvijek da se unaprijede svi oblici saradnje, ali evo mi smatramo da upravo kroz ove geste jačanja određenih i kulturnih veza i boljeg razumijevanja, sve to zajedno šalje dobar signal i dobru poruku onima koji će se baviti ekonomskom sferom”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Banjalučka “bugarska” škola godinama obilježava ovaj praznik. Kažu, to je vid zahvalnosti Bugarima koji su tu školu sagradili 1972. godine. Ambasador Bugarske u BiH kaže, već tradicionalno se za svoj praznik okupljaju u toj školi i proslavljaju s djecom koja je pohađaju.

"Zahvalna sam predsjedniku Republike Srpske što je danas sa nama. Danas slavimo i Dan Materica, to je naša tradicija, to je simbol zdravlja i sreće", kaže Augustina Cvetkova Karabaševa, ambasador Bugarske u BiH.

“Ovu sedmicu čitavu posvećujemo kulturi, istoriji, književnosti Republike Bugarske", kaže Dušan Mišljenković, direktor Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski".

“Mi već imamo dugogodišnju saradnju i sa Ambasadom Bugarske i sa školom “Georgi Stojkov Rakovski” iz Sofije i tu saradnju unapređujemo da bude što kvalitetnija.”

Školu pohađa 1.005 učenika, a oni su se potrudili da za danas pripreme bogat program. Bugari slave kao nacionalni praznik 3. mart, kada je 1878. godine postignut Sanstefanski mirovni sporazum. Njegovim potpisivanjem konačno zavšava osmanska vladavina u Bugarskoj.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)