Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Srpska ekonomski i politički na dobrom putu

  • 06.05.2021. 22:29

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da su institucije Srpske sposobne, ozbiljne i pomažu građanima, te da je Republika ekonomski i politički na dobrom putu.

"Moramo u ovom vremenu biti realni i mislim da većina ljudi razumije šta je Republika Srpska i zna da samo zajednički možemo uspjeti. U kontinuitetu pomažemo privredi, Srpska nema problema u funkcionisanju i tako će ostati", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o novčanoj pomoći Vlade Srpske boračkim kategorijama i penzionerima, te zamjerkama opozicije na ovakvu odluku, Cvijanovićeva je rekla da ukoliko opozicija ima mogućnost da navedenim kategorijama uruči po 100, 500 ili 1.000 KM neka to i urade.

"Vlada vodi razgovore sa socijalnim partnerima, dogovara se i predočava im kako može da interveniše. Opozicija živi u svom svijetu i pojma nema šta se dešava u komunikaciji institucija i različitih društvenih grupacija", navela je Cvijanovićeva i podsjetila da se stotine miliona KM godišnje iz budžeta Srpske troše na unapređenje statusa boračkih kategorija i penzionera.

Prema njenim riječima, važno je da se razumije da je Vlada partner različitih grupacija i sa njima iznalazi rješenja.

Komentarišući mogućnost podizanja optužnice u slučaju "Dobrovoljačka ulica", Cvijanovićeva je istakla da do podizanja optužnice neće vjerovati u pravdu, jer je ona u BiH selektivna.

"Reforma pravosuđa je prijeko potrebna. Do sada se vodila na način da se nešto prenese na nivo BiH, a kakva je suština nema veze. Kada je riječ o suđenjima u predmetima ratnih zločina postoji matrica koja je politički zadata na početku posljednjeg rata, što je, vjerujem, plaćeno“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da stranci imaju licemjeran odnos prema žrtvama rata, što narod ne može da trpi.

"/Visoki predstavnik/ Valentin Incko kaže - kriva Republika Srpska. Nije kriva Srpska, nego on i njegovi prethodnici koji su uništavali Ustav. Zbog svega moramo pričati o budućnosti Republike koja je okvir za našu djecu i sve generacije koje žele da žive u miru i u uređenom sistemu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je u BiH neophodan dijalog, ali da ga političari iz Sarajeva neće često pod uticajem stranaca i da je nedopustiva ratnohuškačka priča lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Kada je riječ o sjećanju na jasenovačke žrtve i obilježavanju stradanja u sistemu ustaških logora, Cvijanovićeva je rekla da će 8. maja biti u Donjoj Gradini, gdje će biti iskazano poštovanje prema stravičnom broju nevinih žrtava.