Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Srpska će se boriti za svoj integritet i ustavnu poziciju

22:06, 28.02.2020.
Izvor: RTRS
Republika Srpska je prinuđena da se svim raspoloživim sredstvima brani i bori za svoj integritet i ustavnu poziciju. Želimo mir i dijalog s asvima u BiH, ali ćemo za svaki udar uzvratiti institucionalnim odgovorom, poručila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović na svečanom prijemu u Beogradu povodom Dana Republike Srpske i 28. godišnjice od donošenja prvog Ustava.

Istakla je da je BiH trebala biti zajednička zemlja, ali da se Srpska svakodnevno suočava sa problemima.

-  Mi ne želimo da snosimo ni odgovornost ni političke terete zato što je neko drugi učinio da neko funkcioniše na sili i prijetnjama, a ne na dogovoru i dijalogu - izjavila je ona.

Naglasila da ono što je nepromjenjivo jeste svijest o važnosti postojanja Republike Srpske.

- Drago mi je što smo opet zajedno, a čast i zadovoljstvo što smo večeras u Beogradu. U periodu od 28 godina stalo je mnogo iskušenja, ali i lijepih stvari - izjavila je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je navela da je politika dvostrukih standarda opšte prisutna cijeloj regiji zbog čega je ona u kompletnom neredu.

- Republika Srpska je garancija našeg opstanka, bezbjednosti, razvoja i prosperiteta. Ne želimo ništa što je tuđe, ali nećemo dozvoliti da se oduzima ono što je naše. Srpskoj pokušavaju osporiti prava koja su joj Ustavom zagrantovana - naglasila je ona.

Ona je poručila da je namjera da se u narendom periodu još više gradi i razvija Republika Srpska.

- Јedini pravni oslonac jeste Srbija i zbog toga smo zahvalni državnom rukovodstvu na čeklu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Današnja saradnja je intenzivnija nego što je ikad bila - zaključila je Cvijanovićeva.