O podsticajmima za otkup pšenice

Cvijanović: SDS-ova inicijativa je čisto politikanstvo

  • 14.07.2018. 18:46

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da se predstavnici SDS-a o inicijativi za dodatnih pet feninga podsticaja za otkup pšenice obrate Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gdje mogu sve dogovoriti ukoliko imaju dobre ideje.

Cvijanovićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske otvorena za razgovore sa svima, ali da je u slučaju ove inicijative riječ o politikanstvu. 

"Što se tiče SDS-ove inicijative, to je samo politikanstvo i da nema izbora vjerovatno se ne bi ni oglašavali o tom pitanju", rekla je Cvijanovićeva u Bileći. 

Prema njenim riječima, Vlada je uvijek imala sluha kada je u pitanju otkupna cijena pšenice, kao i za sve druge inicijative i uvijek je imala dobru saradnju sa proizvođačima. 

"Što se tiče podsticaja, uopšte u poljoprivredi, Republika Srpska je tu napravila značajne iskorake. Mi smo jedini koji nemamo nikakva dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima, a i jedini smo značajno uvećali agrarni budžet sa 60 na 71 milion KM", pojasnila je Cvijanovićeva. 

Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske uputio je inicijativu Vladi za dodatnih pet feninga podsticaja za otkup pšenice čime bi, kako navode, amortizovali negativne posljedice povećanja troškova ratarske proizvodnje. 

Iz SDS-a navode da ovogodišnja otkupna cijena pšenice od 0,23 KM do 0,27 KM po kilogramu nije dovoljna da bi bili pokriveni troškovi proizvodnje.