Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: SDS i SDA ne odgovara održavanje izbora

  • 16.07.2020. 19:14

Održavanje izbora ne odgovara SDS i SDA. Zato, preko svojih kadrova u CIK-u, traže izgovore za odgađanje datuma izbora poručuje predsjednica Srpske. Pomjeranje termina sa 4. oktobra na 15. novembar, klasično je namještanje i prilagođavanje političkim potrebama, kaže Željka Cvijanović. Zakon je, kaže, jasno rekao kada izbori treba da budu održani.

"Mislim da su SDS i SDA oni kojima izbori ne odgovaraju. Čula sam neke konstatacije kako CIK ne zna kakva će biti situacija na jesen. Pa šta briga CIK kakva će biti situacija, njihovo je da se sprovode procedure, a kada dođete u neko stanje i vidite kakva je situacija, tada eventualno to pomjerate iz zdravstvenih razloga. Očekujem da se izbori održe u roku, kako je zakonom predviđeno, bez bilo kakvih manipulacija ili pomjeranja", rekla je Željka Cvijanović, predsjendik Republike Srpske.

Izbora će biti, tvrdi srpski član Predsjedništva i lider SNSD. Za ATV kaže da je pitanje samo da li će oni biti održani u skladu sa zakonom ili ne. U skladu sa Zakonom, dodaje Milorad Dodik, nije bio ni izbor novih članova CIK-a, a problem je što međunarodna zajednica, koja stalno poziva na vladavinu prava, sada to isto i krši.

"Mi osporavamo komsiiju, to je sasvim logično, jer nije izabrana u skladu sa Zakonom, ali isto tako moramo da prihvatimo i izvršavamo sve Zakonom predviđene obaveze za izbore. Mi se ponašamo kao da će izbori biti u prvoj nedjelji oktobra, jer ovo što je komisija pomjerila za novembar, prekršila je Zakon, jer Zakon to ne dozvoljava", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ne bi trebalo da dođe do novog pomjeranja termina održavanja izbora, uvjeren je lider DEMOS-a i prvi čovjek najvišeg Zakonodavnog tijela Srpske. Nedeljko Čubrilović smatra da je jučerašnje usvajanje budžeta u PD, ohrabrujuća činjenica kada je održavanje izbora u pitanju, iako je, poručuje i prethodno pomjeranje bilo bespotrebno i nezakonito.

"Bez obzira što su se pozivali ne treba pare imati u džepu pa ići na izbore, znalo se da će budžet biti usvojen, znalo se da će pare biti za izbore, one se svake dvije godine projektuju u budžetu za održavanje lokalnih, odnosno parlamentarnih izbora. O nama nije bilo razloga za pomjeranje ni na 15. novembar, a mislim da će 15. novembar biti konačan datum", naglasio je Nedeljko Čubrilović, lider DEMOS-a.

Iz CIK-a danas ponovo poručuju da su izborne radnje dovedene u pitanje jer novac još nije obezbijeđen. Zvaničnici iz Srpske podsjećaju da budžeta institucija BiH na vrijeme nije bilo ni 2012. godine. Tada su izbori održani regularno. Nezakonit rad i izbor članova CIK-a ne vodi vladavini prava, šteti interesima BiH. Upozorila je na to danas i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, razgovarajući sa otpravnikom poslova britanske ambasade u BiH.  
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)