Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Primjeniti iskustva Mađarske u oblasti demografske politike

19:10, 25.02.2020.
Izvor: RTRS
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa delagacijom Mađarske koju predvodi državni sekretar za omladinu i porodicu u Vladi ove zemlje Katalin Novak.

Cvijanovićeva je istakla da je ovaj sastanak realizovan na osnovu dogovora srpskog člana Presjedništva BiH Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

- Imali smo danas priliku da utvrdimo nekoliko važnih prioriteta i dogovorili da resorna ministarstva u Vladi Srpske odu u posjetu Budimpešti da bi se realizovale dogovorene aktivnosti - izjavila je predsjedinica Srpske.

Јedna od važnih tema bila je i demografska politika

- Mi smo fascinirani potezima mađarske Vlade kada su u pitanju demografska politika, ljudski resursi kao i socijalna politika - istakla je predsjednica Srpske.

Katalin Novak je istakla da Mađarska slično kao i Republika Srpska ima brojne izazove što se tiče demogrfije.

-  I kod nas se broj stanovnika značajno smanjuje. Međutim, sa tim problemom se ne susreće samo Republika Srpska, BiH, ili Mađarska, već gotovo sve zemlje regije i Evropske unije. Mnogi mladi napuštaju svoje države. Sve koji imaju djecu pomažemo poreskim olakšicama, porije svega porezom na dohodak - navela je ona.

Naglasila je su poticajne mjere Mađarske vezane su za rad.

- Naš je cilj da svi mladi bračni parovi mogu imati djece koliko hoće, i da ih sebi priušte čak i u mlađoj dobi, u 20-im godinama. Taj bračni život pomažemo sa 35.000 evra kredita - izjavila je ona.