Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Pred nama je nekoliko teških sedmica

  • 23.03.2020. 15:07

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su institucije Republike Srpske bile prve ili među prvim u regiji, koje su donosile rigorozne mjere s ciljem zaustavljanja širenja epidemije virusa korona.

"Prethodnih dana i sedmica apelovali smo na građane da se pridržavaju mjera. U Srpskoj smo donijeli čitav set preventivni. Među prvima smo u regiji koji su zatvorili škole, vrtiće i korigovali radno vrijeme zaposlenima. Uveli smo i nove mjere zabrane kretanja od 20 do pet časova. Kazne su od 500 do 1.000 KM. Za ovu mjeru smo se odlučili kako bi se smanjio broj onih koji nisu odgovorni. Pored zabrane ulaska stranaca, na granicama su uvedene posebne mjere kontrole naših ljudi koji dolazi iz inostranstva. Najveću zahvalnost dugujemo našim zdravstvenim radnicima. Za nekoliko dana stiže 25.000 testova za virus korona. Posebnu zahvalnost dugujemo Srbiji koja će pomoći u vidu lijekova, opreme i kliničkih mašina. Pred nama je nekoliko teških sedmica", izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Očekujemo i dalju reorganizaciju u okviru zdravstvenog sektora kako bi odgovorio novim potrebama zavisno od razvoja situacije, kao i da zajedno sa Republičkim štabom za vanredne situacije i lokalnim štabovima radi na utvrđivanju objekata koji bi, u slučaju potrebe, mogli služiti za smještaj i njegu bolesnika", istakla je Cvijanovićeva.