Cvijanović: Povećanje plata usmjereno ka demografskoj obnovi

  • 04.10.2019. 13:27

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je prijedlog da od 1. januara plate u Srpskoj budu povećane od pet do 20 odsto usmjeren ka porodicama jer će to doprinijeti boljem životnom standardu što bi moglo podstaći demografsku obnovu Srpske.

Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a, istakla je da će navedeni prijedlog biti dostavljen nadležnim institucijama i da budžet Srpske može podnijeti povećanja plata.

"Radnu grupu za izradu prijedloga politike povećanja plata u Republici Srpskoj čine bivši i sadašnji premijeri i ministri finansija, odnosno oni koji znaju situaciju u budžet Srpske. Sigurna sam da će prijedlog podržati svi ministri, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona kaže da u ovoj godini moraju biti stvorene pretpostavke i usvojeno sve što je neophodno u Vladi Srpske i u Narodnoj skupštini.

"Sredstva za povećanje plata biće obezbijeđena iz budžeta, a već je rečeno da je to 65 miliona KM. I ovo što radimo uklapamo u program nacionalne demografske obnove, a jedna dimenzija jeste da se rađa više djece, i to stimulišemo različitim pronatalitetnim mjerama koje ćemo jačati", istakla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je sve zasnovano na realnoj računici.

"Nikada nismo preduzimali nijedan nerealan korak. Svjedoci ste da zbog povećanja plata i penzija nisu izostala neka druga davanja iz budžeta. Imamo mogućnosti i hoćemo da naši građani imaju veće plate. Činjenica je i da stvaramo što je više moguće radnih mjesta, a pokrenuli smo dodatne programe zapošljavanja", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je pokrenut program zapošljavanja "Startap" za šta postoji podrška Srbije.

"To podrazumijeva mlade ljude i preduzetnike, kao i sve koji hoće da se oprobaju u poslovnoj djelatnosti. Samozapošljavanje je u porastu, uz stimulans države. Sve je ovo veliki program koji se odvija na nekoliko kolosijeka", kaže Cvijanovićeva.

Prijedlog o povećanju plata budžetskim korisnicima dogovoren je juče na sastanku radne grupe SNSD-a.