Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Pitanje stranih sudija lako rješivo, potrebna samo politička volja

  • 12.03.2020. 22:14

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da bi se pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH moglo veoma lako da riješi, te da je potrebno samo malo političke volje.

Cvijanovićeva je istakla da je taj problem rješiv i može vrlo lako da se rješava kroz procedure, a ne da se slijepo čeka navodna pomoć ili podrška međunarodne zajednice.

"Ovako tvrdoglavo branite samo jedan pogrešan put, samo ono što je bilo pogrešno sve vrijeme, i vi baš hoćete to da tvrdoglavo radite na pogrešan način. To je iscrpljujuće za BiH", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, postojanje stranih sudija u okviru Ustavnog suda BiH je stvar koja nije nova i na nju nije ukazala samo Republika Srpska ili neka partija iz Republike Srpske ili Milorad Dodik, već mnogi drugi.

Ona je podsjetila da su se tim pitanjem vrlo ozbiljni bavili i međunarodni forumi, a to su i preporuke koje dolaze od Evropske komisije.

"Strukturalni dijalog je bio način da se ide naprijed, a međunarodna zajednica je tu da bude podrška određenim stvarima, a ne da ih komplikuje i da se svrstava na jednu stranu", naglasila je Cvijanovićeva za BHT1.

Ona je poručila da će se odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu baviti Narodna skupština Republike Srpske, a da će predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH poštovati odluke parlamenta Srpske.

Komentarišući izjavu predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića da su 90 odsto odluka donijele domaće sudije, predsjednik Srpske je rekla da su odluke koje su donesene na štetu Republike Srpske, donesene preglasavanjem.

"Pogledajte samo u koliko su odluka sudije iz Republike Srpske izuzele mišljenje pa ćete vidjeti koje su to odluke. Ono što mene brine, kada je riječ o Ustavnom sudu BiH, jeste tijesna veza između stranih sudija i visokih predstavnika i ovog sadašnjeg visokog predstavnika. Ne smije da postoji visoki predstavnik koji treba da brifinguje strane sudije", ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da sve sudije, i domaće i strane, koje to rade treba da budu smijenjeni, naglasivši da ne podržava da sudija u Ustavnom sudu BiH pripada bilo kojoj političkoj partiji.

"Praksa da Ustavni sud BiH bude politički obojen i instruisan od stranaca dovela je do toga da se izgubi povjerenje u taj sud", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da međunarodni faktor izjednačava nacionalni interes bošnjačkog naroda sa cijelom BiH, te istakla da nije moguće graditi unutrašnje povjerenje sve dok postoji strani faktor koji se tako ponaša.

"To nije moja vizija BiH. Moja vizija je da tu moraju biti tri konstitutivna naroda, koja su vezana za Ustav i ustavno uređenje BiH i čiji intresi moraju da budu jednako uvažavani", rekla je Cvijanovićeva. 

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина