Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Omogućiti ženama neometan pristup svim društvenim pozicijama

  • 08.03.2020. 17:08

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je posebno važno da se ženama omogući neometan pristup svim društvenim pozicijama sa kojih mogu da pokažu ravnopravnost.

Cvijanovićeva je navela da položaj žena u društvu zavisi od toga kakav je ukupan društveni ambijent, odnosno kakve su platforme političkih partija.

Prema njenim riječima, ukoliko političke partije budu uspijevale da promovišu princip jednakosti i to pokažu na praktičnim primjerima, što neke već rade, to definitivno mijenja svijest i utiče na stanje i ulogu žene u društvu.

- Mogli bismo se pohvaliti činjenicom da smo ravnopravne. I sama sam na poziciji žene koje zauzumaju najvažnije pozicije u Republici Srpskoj. Ali, primijećujem da žene, koje su na vodećim pozicijama, uglavnom dolaze iz jedne političke partije - rekla je Cvijanovićeva u Brčkom.

Ipak, kako je dodala, ne želi da kaže da druge partije o tome ne vode računa.

Sve žene treba da imaju bolju poziciju, ne samo pristup radnim mjestima i obrazovanju na jednak način i da ne budu diskriminisane samo zato što su žene. Žene treba da imaju izjednačenu ulogu u društvu, a ne samo u okviru porodice - rekla je Cvijanovićeva.