Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Odgovornost leži isključivo u političkom Sarajevu

  • 08.10.2019. 19:41

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da odgovornost za neformiranje vlasti u BiH isključivo leži u političkom Sarajevu, prvenstveno na SDA koja je zaustavila taj proces.

"Vidjećete jasno da imamo tri pobjedničke partije u tri konstitutivna naroda. SDA je ta koja vuče konce ispred bošnjačkog, HDZ ispred hrvatskog, SNSD ispred srpskog naroda. Međutim, SDA je odlučio da smanji taj prostor u kojem bi SNSD vršio vlast na nivou Sarajeva zato što oni znaju da SNSD zagovara princip Dejtona, a to znači da poštujemo jedni druge, da živimo u decentralizovanoj državi, da njegujemo svoje nadležnosti", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je za N1 rekla da u Sarajevu stanuje neka druga politička filozofija, a to je da iz decentralizacije BiH pretvore u neku centralizovanu zemlju.

"U toj centralizovanoj zemlji postojaće politička većina, neće postojati mehanizmi zaštite, konstitutivnost naroda. Meni je jasno šta oni rade. Takva BiH nije moguća", poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, SDA je u stanju da žrtvuju napredak da bi ostvarili neki svoj politički cilj koji uopšte nije realan i neće se desiti.

Ona je naglasila da nije tačno da trenutna, stara vlast može da radi nesmetano.

"Ljudi koji sada sjede u Savjetu ministara pokušavaju da nam objasne da oni rade. Oni u stvari ne rade: ako ne preuzimate obaveze, ne donosite konkretna rješenja, imate sjednice na koje vam ne dolaze ministri, izvinite čime se vi onda bavite? Ničim", rekla je predsjednica Republike Srpske.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.