Bregzit poremetio mnoge odnose

Cvijanović: Novi komesar EU za proširenje razumije probleme u našem regionu

  • 13.09.2019. 07:47

Novi komesar Evropske unije za proširenje Laslo Trošanji razumije probleme u našem regionu, jer i sam dolazi iz našeg okruženja i zemlje koja želi da se EU nastavi širiti, rekla je u intervjuu za RTRS predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je napomenula da u EU postoje dva mišljenja po pitanju proširivanja.

- Јedan dio zemalja čvrsto ne želi da se EU nastavi proširivati dok se ne sredi samo stanje u Uniji. Dok drugi dio zemalja želi da se taj proces čvrsto nastavi. I za nas je dobro što novi komesar dolazi iz zemlje koja je nama bliska i koja razumije sve proces koji se moraju proći do samog članstva - naglasila je Cvijanovićeva.

Istakla je da je da je Bregzit poremetio mnoge odnose u EU.

- Meni je koncept decentralizacije Evropske unije bio blizak. Svjesni smo da je EU nadnacionalna zajednica, ali i koncept nacionalne države mora biti jak. Nekad je to teško postići, ali u suštini svi želimo članstvo kako bi svi imali benefite. Dosta toga je krenulo niz brdo zbog Bregzita - naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva očekuje da će saradnja sa novom Evropskom komisijom biti dobra, te dodala da se već vidi pristup otvorenosti prema zapadnom Balkanu.

Cilj projekta demografske obnove - kvalitetniji standard i bolje plaćeni poslovi

Naučno-istraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske - analiza stanja i prijedlog mjera" - tek je prvi korak ka novim mjerama demografske politike, poručila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Zbog toga je formiran tim stručnjaka čiji je zadatak bio da se na ozbiljan i studiozan način bavi ovim pitanjem.

-  Suštinski moramo biti usmjereni na to da nas ima više, da bolje i kvalitetnije živimo, da imamo bolje obrazovanje, i nakon toga sigurne i bolje plaćene poslove. Sve ovo što radimo sada jeste usmjereno da se dođe do tog cilja. Јa sam zadovoljana što smo prve korake kad je u pitanju izrada studije, analiza, kai definisanja budućih mjera - istakla je predsjednica Srpske u intervjuu za RTRS.

Cvijanovićeva je izjavila da je optimista po pitanju demografske obnove Srpske.

- Imamo zemlje koje su takođe provele ozbiljne demografske mjere i to je dalo rezultate u periodu od pet do deset godina. Nemamo mi nikakvu potrebu za pesimizmom, jer taj broj djece rođene u Srpskoj je tu i ne opada, što je jako važno - rekla je ona.

Naglasila je da vlasti Srpske moraju donijeti sistemske mjere, kao i biti na usluzi građanima.

- Pokrenuli smo i priču da se radi vantjelesna oplodnja, kako bi pomogli bračnim parovima koji imaju problema da dobiju i prvo dijete. To su bili besplatni pokušaju. Dva je obezbjeđivala Vlada Srpske, a treći lokalna zajednica. Sada tri obezbjeđuje Vlada, četvrti može lokalna zajednica. Kao rezulat smo imali više pd hiljadu novih stanovnika Republike Srpske - dodala je ona.

Ona je istakla da su stručnjaci izrali zadovoljstvo zbog mjere vlasti Srpske da nezaposlene porodilje dobiju 405 KM mjesečno.

- Od sljedeće godine u potpunosti ćemo preuzeti obaveze i oko zaposlenih porodilja, kako bi ih zaštitili od straha da će ostati bez posla tokom odsustva. Tako da država preuzima tu obavezu, a poslodavac je dužan da sačuva to radno mjesto u skladu sa zakonom - objasnila je predsjednica Srpske u intervjuu za RTRS.