O Samitu u Berlinu

Cvijanović: Niko na evropskom nivou ne tretira BiH kao ozbiljnu državu

  • 29.04.2019. 13:12

"Očito je da niko na evropskom nivou ne tretira BiH kao ozbiljnu državu, jer da je tako tretira onda bi na samitu u Berlinu svakako jedino učestvovala jedina institucija koja je konstituisana na zajedničkom nivou, a to je Predsjedništvo BiH", ocijenila je danas Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Predsjednica poručuje da onaj koji u Berlinu, drugim evropskim vođama, treba da objašnjava situaciju u BiH ne može biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu, nego predsjedavajući novog Savjeta ministara, ali da on zbog opstrukcija još ne može da se formira.

Nije samo BiH sama od sebe neozbiljna, po ovome vidimo da ima i nekih u Evropi koji je tako shvataju, ocjenjuje Cvijanovićeva, i dodaje da od berlinskog samita nema velika očekivanja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči sastanka, da čudan izbor učesnika i format tog skupa ukazuju na to da će jedino Srbija tamo biti protiv nezavisnosti Kosova. Napomenuo je da su organizatori pozvali predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića, a ne predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ima legitimitet. 

Vučić je podsjetio da je Dodik na proteklim izborima imao najviše glasova od svih kandidata za članove Predsjedništva BiH. 

Sličnu poruku je poslao i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, koji je ocijenio da poziv Denisu Zvizdiću, koji, kako je naglasio, učestvuje kao predstavnik Bošnjaka, predstavlja način da se izbjegne poziv Miloradu Dodiku, iako je legalan predsjedavajući Predsjedništva BiH.