Cvijanović: Naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku

  • 09.01.2021. 18:37

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na svečanoj akademiji povodom 9. januara - Dana Republike, da se za Srpsku, 29 godina nakon osnivanja, sa ponosom može reći da je moderna, demokratska, politički i instituticionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno.

- Danas proslavljamo 29. rođendan naše Republike. I mada smo svaki dan ponosni na ono što imamo, 9. januar je uvijek poseban praznik jer je to dan koji nas okuplja i spaja na poseban način. Tako je i danas, iako ove godine Dan Republike obilježavamo u uslovima pandemije, uz epidemiološke mjere i na ponešto drugačiji način - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da to, ipak, ne umanjuje značaj ovog dana, a radost s kojom se ovaj praznik obilježava širom Republike Srpske najbolje govori koliko je on ukorijenjen u narodu i koliko je uzaludan trud onih koji ga osporavaju.

- Zbog toga i ove godine, od Hercegovine do Krajine, od Drine do Une, sa visoko podignutim zastavama, ponosno slavimo mir i slobodu u kojoj živimo, kao i naše pravo da budemo svoji na svome - poručila je predsjednica.

Ona je istakla da tu slobodu i pravo Srpskoj niko nije poklonio i da "mi odlično znamo da zahvalnost za slobodu koju uživamo ne dugujemo nekim stranim vojskama ili državama, već svojim očevima, sinovima, braći, sunarodnicima i sugrađanima koji su željeli da generacijama koje dolaze ostave mir i život na sopstvenom ognjištu".

Cvijanović je poručila da smo svi dužni da cijenimo tu žrtvu, da poštujemo stradale, da vodimo računa o njihovim porodicama i pamtimo sve one koji su bili na visini zadatka onda kada je bilo najteže.

- Zbog njih, ali i zbog onih koji će tek doći, naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku, da je gradimo i da je budućim generacijama predamo još razvijeniju i stabilniju nego što je danas - istakla je ona.

Predsjednica Srpske je naglasila da se, 29 godina nakon osnivanja, sa ponosom može reći da je Republika Srpska moderna, demokratska, politički i instituticionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Ona je podsjetila da se Republika Srpska, kao i cijeli svijet, proteklih deset mjeseci bori sa opasnim neprijateljem i rješava izazove i probleme koje je prouzrokovala pandemija.

Navela je da su donesene odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo nekontrolisao širenje virusa korona, osposobljen zdravstveni sektor da bi uspješnije zbrinjavao i liječio oboljele, intervenisano u privredu da bi se zaštitila radna mjesta, te da je očuvana stabilnost budžeta i da su redovno izvršavane finansijske obaveze, ne smanjujući ni lična primanja, ni subvencije i podsticaje, niti socijalna davanja.

Predsjednica je naglasila da je, u ovako teškim vremenima, to bio ozbiljan poduhvat i za mnogo veće i snažnije nego što je Republika Srpska.

- Iako znamo da ovo nije ni prvi, ni posljednji izazov s kojim se susrećemo, ne smijemo gubiti iz vida da ova pandemija i dalje svakodnevno odnosi ljudske živote i da ozbiljno ugrožava, ne samo zdravstveni sistem i ekonomiju, već i način života na koji smo navikli - rekla je ona i dodala da je krajnje važno da u narednom periodu očuvamo disciplinu i odgovornost, kako bismo što lakše izašli na kraj sa ovom krizom.

Cvijanović je posebnu zahvalnost iskazala zdravstvenim radnicima, koji ulažu nadljudske napore kako bi sačuvali svaki ljudski život i koji se od početka ove pandemije nalaze na prvoj liniji fronta.

Predsjednica se, u obraćanju povodom Dana Republike, dotakla i 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma koja je obilježena protekle godine, navodeći da je sporazum zaustavio tragične ratne sukobe, ali i definisao ustavnopravni poredak i unutaršnje uređenje BiH.

- O sporazumu, njegovim ostvarenim dostignućima, ali i propuštenim šansama i dalje mislimo različito u okviru BiH i izvan nje. Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unijela svoj subjektivitet i sve nephodne elemente državnosti - teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica. Zauzvrat, dobili smo mir i međunarodnu verifikaciju Republike Srpske kao ravnopravnog entiteta u okviru BiH sa visokim stepenom autonomije. Ono što očekujemo i za šta se zalažemo jeste da se ova pravna, politička i istorijska činjenica u potpunosti poštuje i uvažava - istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da je ova godišnjica još jednom pokazala da ni 25 godina nakon uspostavljanja mira mnogi unutar i izvan BiH nisu odustali od netrpeljivosti ili unitarizacije.

- Umjesto poruka mira i suživota, dobili smo poruke mržnje prema Republici Srpskoj, koje su dodatno zatrovale ionako kontaminiranu situaciju u BiH, ali i ojačale našu želju da čuvamo Republiku Srpsku. Suočeni smo sa brojnim apsurdima u BiH, pa tako oni koji se zalažu za dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma redovno bivaju optuženi za antidejtonsko djelovanje. O vladavini prava najglasnije govore oni kojima Ustav BiH predstavlja mrtvo slovo na papiru, a o suživotu i toleranciji oni koji satanizuju svakoga ko se ne uklapa u njihove političke ambicije i ciljeve - rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila da Srpska, bez obzira na destimulativno okruženje, ima svoj put koji se zove stabilna, jaka i razvijena Republika.

 Zagledani smo u budućnost u kojoj ćemo jedni drugima u BiH i u našoj regiji biti partneri, a ne protivnici, i u kojoj će saradnja i međusobno razumijevanje zamijeniti svađe i konflikte. Ali, to ne zavisi samo od nas - navela je ona.

Predsjednica Srpske je istakla da je ponosna na saradnju sa Srbijom koja je svakim danom sve jača, konkretnija i sadržajnija.

- Prirodno je što za naše ljude ta veza predstavlja sigurnost, garanciju opstanka i očuvanja identiteta. Osim toga, ona je prioritetno važna i za naš dalji privredni razvoj - rekla je ona.

Cvijanović je navela i da je Srpska otvorena za za saradnju i sa svim drugim zemljama u regionu i šire.

- Želimo da revitalizujemo i naše odnose sa Crnom Gorom, sa kojom dijelimo ne samo granicu, već i snažne istorijske, kulturne, duhovne, pa i lične i porodične veze. Bolje razumijevanje, bolja privredna saradnja i infrastrukturna povezanost sa susjednom Hrvatskom i ostalim zemljama Evropske unije je takođe u interesu i Republike Srpske i BiH - rekla je ona.

Predsjednica je naglasila da je Republika Srpska opredijeljena i za aktivno učešće u procesu evropskih integracija, u okviru kojeg će zadržati svoje nadležnosti i ustavnu poziciju, a istovremeno provoditi sve reforme koje su važne za ukupni razvoj, poštujući pravila koordinacije.

- Naši prioriteti su i dalje jačanje strateške saradnje i prijateljskih veza sa Ruskom Federacijom, unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Kinom, bolje razumijevanje i saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i svim drugim partnerima kako na istoku, tako i na zapadu, koji poštuju ustavnu poziciju Republike Srpske i žele graditi partnerske odnose - istakla je Cvijanović.

Predsjednica je izrazila uvjerenje da će godina koja je pred, uprkos svim izazovima i teškoćama, biti uspješna.

- Tačno je da nijedna faza na našem razvojnom putu nije bila laka i jednostavna, ali je tačno i to da smo uvijek uspijevali da savladamo poteškoće - i političke i ekonomske prirode. Nismo uvijek napredovali željenom dinamikom, ali smo se uvijek kretali, nikada nismo stajali i na to sam ponosna - rekla je Cvijanović.

Ona je rekla i da je ponosna na čvrstu, neraskidivu vezu institucija i građana koji dobro razumiju da je Republika Srpska jedina garancija za razvoj, prosperitet, ali i opstanak na ovom području.

Cvijanović je istakla da, kao što je važno da građani vjeruju institucijama, jednako je značajno da institucije i njihovi predstavnici nikada ne izgube kontakt sa svojim građanima i da u svakom trenutku mogu prepoznati njihove potrebe.

- Iako smo dosta toga postigli, još je mnogo posla pred nama. Paralelno sa saniranjem negativnih efekata pandemije i očuvanja zdravstvenog sektora, ne smijemo odustati od naših infrastrukturnih i razvojnih projekata. Moramo nastaviti da pružamo podršku našoj privredi, vodeći računa o radnicima koji su zbog smanjene privredne aktivnosti usljed pandemije ostali bez posla - rekla je ona.

Predsjednica Srpske je naglasila da briga o ugroženim kategorijama ostaje jedan od prioriteta institucija, kao i provođenje nacionalnog programa demografske obnove, briga o porodici i dalje jačanje institucionalnih veza sa dijasporom.

- Kao što to nismo nikada činili, tako ni sada nećemo zatvarati oči pred izazovima, već ćemo, zajedno sa našim socijalnim partnerima, aktivno raditi na njihovom prevazilaženju. Vjerujem u Republiku Srpsku, u slobodarsku ideju koja se nalazi u njenim temeljima, u njenu snagu koja proizilazi iz naše čvrste volje i ljubavi koju za nju gajimo, kao što vjerujem i u njenu mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost - poručila je predsjednica Srpske.

Predsjednica je na kraju obraćanja čestitala građanima Dan Republike, sa željom da svaki naredni 9. januar Republika Srpska dočeka bolja, uspješnija i razvijenija.

(RTRS)

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.