Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Na evropskom putu ne može biti visokog predstavnika

  • 03.10.2019. 13:16

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da na evropskom putu BiH ne može biti visokog predstavnika, niti stranih sudija u pravosudnom sistemu.

Ona je istakla da je zadovoljna ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da su prošla vremena nametanja rješenja.

"Uvijek sam govorila da u ovakvom uređenju i sistemu nema mjesta za visokog predstavanika, jer je vrijeme intervencionizma davno iza nas", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je neodgovorna politika koja dolazi iz političkog Sarajeva navikla da ima podršku visokog predstavnika za politički cilj koji postavi.

"Ovdje su kontraprocesi trajali godinama, a kao rezultat imamo razmaženo Sarajevo. Kakav je ozbiljan sagovornik koji potpiše sporazum, a onda nakon 15 minuta kaže da ne vrijedi i izmisli neki uslov da bi bilo otežano sprovođenje onoga što je potpisano", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su proces formiranja vlasti na nivou BiH blokirali neodgovorna politika političkog Sarajeva, a ne Srpska i njeni izborni pobjednici.

"Republika Srpska je dala doprinos u procesu formiranja vlasti na nivou BiH, njeni predstavnici su učestvovali u razgovorima, a zagovaramo koncept da izborni pobjednici moraju vršiti vlast. BiH nije izborna jedinica za bilo koju funkciju i nivo vlasti, nego se vlast sastavlja na osnovu izbornih rezultata iz dvije izborne jedinice Srpske i Federacije BiH", navela je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da u BiH ne postoji saglasnost o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) za put ka NATO-u i upitala zašto se onda to pitanje postavlja kao uslov za formiranje vlasti.

"Ako je ovdje riječ o politici uslovljavanja onda ćemo i mi dodati još neke uslove za koje znam da neće biti saglasnosti", istakla je Cvijanovićeva.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник