Nakon analize zakona

Cvijanović: MMF će dati zeleno svjetlo za nastavak aranžmana

  • 03.07.2018. 15:12

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da će Međunarodni monetarni fond /MMF/, nakon analize zakona koji imaju za cilj poboljšanje primanja u Srpskoj, dati zeleno svjetlo za nastavak aranžmana sa BiH.

"Koliko imam informaciju, oni su zabrinuti povećenjem prava koja se odnose na zakon donesen u Federaciji BiH, ali je tamo ostalo i nekoliko pitanja iz aranžmana koja su u ovom periodu trebala biti riješena, a nisu, kao što je zakon o osiguranju depozita", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci. 

Prema njenim riječima, nema ništa spektakularno što MMF želi da analizira zakone koji imaju za cilj poboljšanje primanja u Republici Srpskoj, kao ni da neće biti neki veliki problem ako se tranša ne povuče. 

"Po ovom osnovu Republika Srpska bi u ovom mjesecu trebala povući 24 miliona KM, a ne predstavlja veliki problem i ako ne povučemo taj novac, iako sam sigurna da će MMF nakon što sve izanalizira dati zeleno svjetlo za nastavak aranžmana", dodala je Cvijanovićeva. 

Ona je navela da u MMF-u znaju od prošle godine da Vlada Srpske radi na pripremi rješenja kojim bi se kroz određena rasterećenja privrede taj novac usmjerio radnicima. 

"Oni tu mogu analizirati šta to znači za budžet pošto ćemo mi po tom osnovu izgubiti nekih 60 miliona KM, ali sam sigurna, s obzirom da i oni prate i prilive i finansijsku situaciju, da će shvatiti da ta sredstva neće ugroziti budžet koji imamo", pojasnila je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da ne očekuje problem u budućnosti. 

Cvijanovićeva je rekla da će u Narodnu skupštinu Srpske biti upućeni prijedlozi zakona koji će povećati plate, a koji podrazumijevaju da se uvodi još 300 KM neoporezivog dijela, čime će se umjesto državi, plaćati direktno radnicima što treba da izanalizira MMF.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!