Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: "Mapom puta" do preciznije saradnje sa sankt peterburgom

  • 06.06.2019. 13:34

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da "Mapa puta", koja je danas potpisana u Sankt Peterburgu, podrazumijeva trasiranje saradnje Srpske i Sankt Peterburg u narednom trogodišnjem periodu na precizniji način u odnosu na dosadašnju.

"Ta saradnja se odnosi na različite oblaste. Zadovoljna sam činjenicom da ćemo razvijati saradnju na ekonomskom planu i pojačati naše trgovinske odnose. To će mnogo značiti za malu ekonomiju Republike Srpske s obzirom da ćemo imati sistemski pristup tržištu cijele Rusije, a posebno Sankt Peterburga", naglasila je Cvijanovićeva. 

Predsjednik Republike izjavila je novinarima u Sankt Peterburgu da je zadovoljna činjenicom što će Srpska učestvovati u zajedničkim projektima, koji podrazumijevaju i obuku kadra iz Srpske u Rusiji, iz oblasti veterinastva, fitosanitarne zaštite i zdravstva. 

"Pružaju se ogromne mogućnosti za usavrašavanje našeg kadra, a već je uspostavljena i unaprijeđena saradnja sa Univerzitetsko kliničkim centrom Republike Srpske u Banjaluci. Takođe, otvaraju se mogućnosti za učešće drugih ljekara iz Srpske da u okviru različitih grana dobiju potrebna usavrašavanja u prestižnim bolnicama u Rusiji, prvenstveno u Sankt Peterburgu", precizirala je Cvijanovićeva. 

Ona je navela da je "Mapom puta" predviđena i saradnja na kulturnom i obrazovnom planu, koja podrazumijeva saradnju škola i univerziteta, zajedničke aktivnosti, kao i povezivanje kroz različite kulturne događaja sa obostranim učešćem kulturnih radnika. 

"Ovaj dokument pruža Republici Srpskoj mogućnost da imamo zajedničko učešće u razvoju turističke industrije što mnogo znači sa aspekta otvaranja novih radnih mjesta, realizacije različitih projekata, ali i kontakata, organizovanja turističkih posjeta", dodala je Cvijanovićeva. 

Ona je podsjetila da je Srpska već imala saradnju sa Sankt Peterburgom, te da je ona dodatno precizirana potpisivanjem "Mape puta", dodavši da je veoma zadovoljna saradnjom koju već imaju institucije Srpske i Sankt Peterburga. 

Cvijanovićeva je pojasnila da će danas na prestižnom Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu učestvovati u radu panela o digitalizaciji i digitalnoj ekonomiji. 

"Ovo je veoma važna prilika da Srpska predstavi svoja dostignuća u tom pogledu i počestvovana sam što sam pozvana da učestvujem u radu ovog panela, da pokažem vidljivost Srpske na ovako jednom značajnom skupu. To je ujedno i poruka da se na Republiku Srpsku računa kao na ozbiljnog partnera kada je riječ o temama modernog doba", naglasila je Cvijanovićeva i dodala da se na taj način stvaraju uslovi za saradnju u oblasti digitalne ekonomije. 

Cvijanovićeva i vršilac dužnosti gubernatora Sankt Peterburga Aleksandar Beglov, nakon današnjeg sastanka, potpisali su "Mapu puta" - aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godina. 

Svečanom potpisivanju u Sankt Peterburgu prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i šef Predstavništva Srpske u Rusiji Duško Perović, te vicegubernator Sankt Peterburga Oleg Markov i predsjednik Komiteta za spoljne poslove Jevgenij Grigorjev.