Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Izaći iz stereotipa i tražiti konstruktivna rješenja

  • 19.02.2020. 22:24

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras u Sarajevu da je neophodno izaći iz stereotipa kakav je i posljednja zajednička izjava ambasadora članova Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ i početi tražiti konstruktivna rješenja, prevashodno u domenu pravosuđa.

"To prvenstveno znači da se mora ući u veliku široku, pravednu i smislenu reformu pravosuđa i to na onaj način kako su te reforme sprovedene u državama članicama EU", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Predsjednik Republike Srpske istakla je da vlasti Srpske žele ambijent u kojem se u okviru reforme pravosuđa ne može zamisliti postojanje stranih sudija u Ustavnom sudu, niti situaciju da sudovi donose antiustavne odluke.

"Ne možete zamisliti situaciju da bi oni trebalo da doprinose neredu u državi, umjesto da služe pravednom rješavanju nekih stvari u kojima se odlučuje na osnovu prava, a ne politike. Vidjeli smo ogromnu štetu koja je uzrokovana svim građanima Srpske i Federacije BiH, a to je zbog toga što je pravosuđe takvo", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da, kad je riječ o stanju u pravosuđu, prvenstveno misli na strane sudije u Ustavnom sudu BiH, prakse koje se moraju popraviti, ali i sudove i tužilaštva.

"Svjedoci smo da su u ovoj državi korišteni različiti zakoni kada se o istim stvarima presuđivalo osobama različite nacionalnosti. To je nedopustivo i trebalo je mnogo godina da jednu takvu logičnu stvar popravimo. Mi nismo nikakvi rušioci, želimo bolji ambijent da naša djeca u budućnosti mogu da žive u boljim uslovima", rekla je Cvijanovićeva.

Podsjećajući da ambasadori u BiH stalno opominju zbog odlaska mladih iz zemlje, ona je rekla da mladi upravo odlaze i zbog problema u pravosuđu, navodeći kao primjer da je Ustavni sud BiH o istim stvarima donosio različite odluke.

"Jednom po apelaciji Alije Izetbegovića, drugi put Sulejmana Tihića, sasvim je različite stvari odredio. Kakav je odnos međunarodne zajednice i visokog predstavnika koji za Brčko kaže da imovina ima jedan status, a u Republici Srpskoj neki drugi, a evo u Federaciji BiH sada i neki treći", upitala je Cvijanovićeva.

Ona istakla da sve te stvari proizvode pravnu nesigurnost, a da predstavnici Republike Srpske žele da stvari budu dovedene u red i da se počne sa pravom reformom pravosuđa.

"Ono što smo ranije radili ničemu ne služi. Oni su, nažalost, sveli priču o reformi pravosuđa na to da se treba reformisati samo Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ koji su upravo oni inaugurisali i tražili da funkcioniše na ovaj način", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske pružena je ruka partnerima za dogovor za ostvarenje pravne sigurnosti koji treba da služu za dobrobit svakog građanina.

"Pozivam EU da ponovo pokrene široku raspravu i izražavam žaljenje što je pod političkim priticima zastao strukturalni dijalog o reformi pravosuđa", rekla je predsjednik Srpske, ukazujući da se to dogodilo pod pritiskom političkog Sarajeva i OHR-a koji nisu željeli da bilo ko postavlja pitanja o nametnutim zakonima i postojanju institucija koje nisu ustavne.

Kad je riječ definisanju međuentitetske linije razgraničenja, Cvijanovićeva je podsjetila da je riječ o obavezi koja proizilazi iz Aneksa dva Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da je premijer FBiH Fadil Novalić rekao da to nikada neće zaživjeti.

"Kada u Republici Srpskoj bilo šta kažete i ne izađete sa takvim stavom /kao Novalićev/ odmah dobijate sankcije, rasprave na PIK-u, dolaze ambasadori. Krajnje vrijeme je da se međunarodni faktor koji je ovdje prisutan počne ponašati nepristrasno i objektivno", rekla je Cvijanović.

Predsjednik Srpske je naglasila da je nedopustiva pristrasnost međunarodnog faktora koji onemogućava da se u Republici Srpskoj kaže bilo šta za šta smatraju da je antidejtonsko, a da istovremeno u javnost izlaze funkcioneri SDA sa izjavama poput predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića, koji govore o trampi entitetskog glasanja za odlazak stranih sudija.

"Federalni premijer kaže da nikad neće ispoštovati Aneks dva Dejtonskog sporazuma. U kakvoj državi živimo? Slušam stavove i saopštenja stranih ambasadora koji kažu da je imperativ potpuna imlementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma. Šta ćete sa tim ljudima koji neće to da implementiraju", upitala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je neophodno hitno da se prestane sa optuživanjima Republike Srpske koja ne snosi odgovornost što godinama nema izbora u Mostaru i postoji nezadovoljstvo hrvatskog naroda i ne može se izabrati nova Vlada FBiH u kojoj i nema Srba.

"Nismo mi krivi što su napravili segregaciju u obrazovanju i podijelili djecu da idu u različite smjene. Kakve veze ima SNSD, Milorad Dodik, Željka Cvijanović ili bilo ko? To je nered koji oni žele da prenesu iz svog dvorišta na teren čitave BiH", navela je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da je Republika Srpska uređeno društvo koje namjerava da jača institucije i da se poziva na pravo. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)