Cvijanović i Krivokapić ozvaničili ukidanje putarine

  • 11.05.2021. 12:52

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ozvaničili su danas ukidanje naplatne rampe na putnom pravcu Trebinje-Herceg Novi.

Cvijanović i Krivokapić sastali su se danas na graničnom prelazu Sitnica, a potom će Cvijanović tokom dana prisustvovati radnom ručku sa predsjednikom Vlade Crne Gore i predsjednikom opštine Herceg Novi Stevanom Katićem u Meljinama kod Herceg Novom.

Na graničnom prelazuju prisustvuju i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Vlada Crne Gore donijela je odluku o preuzimanju koncesije na putu Meljine-Petijevići, dionici koja povezuje Trebinje i Herceg Novi, čime se nakon višegodišnjeg čekanja ukinula naplata putarine na ovoj dionici.

Putarina na dionici dužine 12 kilometara naplaćivala se do sada 6 KM u jednom pravcu za putničke automobile.

UKIDANJE PUTARINE VELIKI PODUHVAT

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je ukidanje putarine na putnom pravcu između Trebinja i Herceg Novog veliki poduhvat u funkciji bolje saradnje, razumijevanja i olakšica za građane i privredu.

Cvijanovićeva je rekla da ukidanje putarine mnogo znači u finansijskom smislu posebno za građane ili privredu lokalnog karaktera s obzirom na to da su to ljudi koji češće prelaze granicu i odlaze na crnogororsko primorje.

"Mi smo upućeni jedni na druge i ovo je način da pokažemo da ta upućenost ne smije da trpi bilo kakvu barijeru. Zaista sam zahvalna, mislim da je ovo veliki gest", istakla je Cvijanovićeva novinarima na graničnom prelazu Sitnica, gdje je ozvaničeno ukidanje putarine.

Cvijanovićeva je istakla da veoma cijeni ovaj gest Crne Gore, koji će mnogo značiti i za građane i privredu.

"Ovo je gest koji se uklapa u naše dobre prijateljske odnose u kojima želimo da uklanjamo barijere, a ne da ih postavljamo. Mislim da je ovo pravi način da se tako nešto postigne", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ozvaničili su danas ukidanje putarine na putnom pravcu između Trebinja i Herceg Novog.

Ozvaničenju su prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjdenik Opštine Herceg Novi Stevan Katić. 

UKIDANJE PUTARINE - POČETAK IZUZETNE SARADNJE

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je ukidanje naplate putarine na magistralnom putu Trebinje-Herceg Novi veliki iskorak i dobar znak koji ukazuje na početak izuzetne saradnje Crne Gore i BiH.

"Danas je još jedan divan dan i ovo predstavlja veliki iskorak koji smo uspjeli da napravimo u kratkom vremenskom periodu", rekao je Krivokapić novinarima na graničnom prelazu Sitnica, gdje je sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović ozvaničio ukidanje naplatne rampe na magistralnom putu Trebinje-Herceg Novi.

On je istakao da danas, pred početak turističke sezone, najavljuju da građani Herceg Novog i Trebinja, koji imaju najveće benefite od ukidanja plaćanja ove putarine, kao i svi ostali koji dolaze na crnogorsko primorje, na ovom putu neće više plaćati putarinu.

Krivokapić je napomenuo da se od 30. avgusta prošle godine, kada se desila početna sloboda u Crnoj Gori, koja je verifikovana i izborima u Herceg Novom, upravo na teritoriji Herceg Novog na ovaj način pokazuje da je vladavina prethodnog režima u Crnoj Gori dovela do ovakvog ograničenja prema građanima, koji, kako je rekao, ne smiju da se dijele bez obzira kojoj naciji, vjeri pripadaju ili za koga glasaju.

On je najavio i da će uskoro četiri granična prelaza između Crne Gore i BiH biti pretvorena u integralne prelaze, kao i da će na svim graničnim prelazima između dvije zemlje biti uspostavljeni skeneri koji će po skraćenoj proceduri vršiti provjeru transporta roba iz obje zemlje.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ozvaničili su danas ukidanje putarine na putnom pravcu između Trebinja i Herceg Novog.

Ozvaničenju su prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.