Članstvo u EU nije i ne može biti uslovljeno putem u NATO

Cvijanović-Gudenus: Neprihvatljiva uslovljavanja evropskog puta VIDEO

  • 24.01.2019. 14:42

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u posjeti je Austriji gdje se sastala sa Јohanom Gudenusom, šefom Kluba poslanika Slobodarske partije u austrijskom Parlamentu.

Predsjednica Srpske rekla je za RTRS da je na današnjem sastanku sa Gudenusom razgovarano i o političkoj situciji u BiH.

- I ovaj sastanak je bio u funkciji pojačanog političkog razumijevanja za ono što se dešava u BiH, ali i EU. Informisala sam Gudenusa o tome da je Republika Srpska formirala vlast veoma brzo, što nije slučaj na nivou BiH, gdje postoji problem u formiranju vlasti i blokade - navela je Cvijanovićeva.

Ona je informisala Gudenusa da političko Sarajevo uslovljava formiranje Savjeta ministara članstvom u NATO, što je dovelo do brojnih zastoja, uključujući i evropski put BiH.

- To potvrđuje da je BiH već mnogo godina neuspješni politički eksperiment - rekla je predsjednica Srpske.

Ona je navela da je Austrija važan spoljno-trgovinski partner Srpske i jedan od najvažnijih investitora.

- Austrija je na trećem mjestu kao investitor u Srpsku, a na sedmom kao spoljno-trgovinski partner - istakla je Cvijanovićeva.

Gudenus je istakao da je od predsjednice Srpske danas čuo detalje o kojima nije mogao da sazna iz medija, pohvalivši Srpsku za brzo formiranje vlasti nakon izbora.

Gudenus je naglasio da članstvo u EU nije i ne može biti uslovljeno pristupom NATO.

- Drago mi je što se zapadni Balkan priključuje evropskom putu, ali to ne znači da mora da uđe u NATO - rekao je Gudenus.

On je naveo da sastanak sa predsjednicom Srpske predstavlja kontinuitet dugogodišnjih prijateljskih sastanaka koje je započeo Milorad Dodik.

Tokom dana predsjednica Srpske sastaće se i sa predstavnicima izvršne vlasti u Austriji.

Predviđeno je da Cvijanovićeva, večeras u Beču prisustvuje i Svetosavskom balu koji se tradicionalno održava u glavnom gradu Austrije, u organizaciji Srpskog centra i Zajednice srpskih klubova u Beču.