Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Duhovni kompleks u Ritešiću ima veliki potencijal

  • 05.10.2019. 19:20

Srbi i Rusi su bratski pravoslavni narod koji njeguje svoje veze, poruka je to koja danas stiže iz Ritešića, malog dobojskog sela, u kojem niče simbol prijateljstva dva naroda - rusko-srpski duhovni centar.

Manastirski kompleks, tokom humanitarne manifestacije za pomoć pri izgradnji duhovnog centra, obišla je i predsjednica Srpske sa rukovodstvom Doboja. Kažu, duhovni centar je od velikog značaja za Srpsku. Pomoć pri izgradnji neće izostati.  

"Osim toga što pokazujemo svoje prijateljstvo i zajedništvo srpskog i ruskog naroda, vrlo je važno da ovo pozicioniramo i kao mjesto koje može da privlači turiste. Ja sam sigurna da će ovo privući i ruske turiste", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

"Da u narednom periodu svi zajedno okupljeni ćemo moći da uradimo još više kako bi ovo bio kompleks gdje bi svi ljudi dolazili i vraćali se u Ritešić, grad Doboj i Republiku Srpsku", istakao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Raduje to i Petra Ivancova, ruskog ambasadora u BiH.
 
"U posljednje vrijeme moje kolege pričaju o uticaju Rusije, ja mislim da današnji događaj potvrđuje da u pitanju nije uticaj već prijateljstvo", naglasio je Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH. 

Kod manastira Svete Matrone Moskovske okupio se pravoslavni narod iz Srpske, Srbije i Rusije. Kažu, duhovni centar, je poruka jedinstva pravoslavlja. 

"To je moje rodno mjesto, ja sam tu blizu rođena, ja to volim, jako je lijepo". 

"Nadam se da će u dogledno vrijeme biti završeno, biti baš pojam za teritorije naše". 

"Čuo sam za ovaj objekat ovdje i nisam mogao izdržati kad sma čuo da se ovaj dan obilježava ovdje to veselje", istakli su posjetioci. 

Izgradnja Srpsko-ruskog duhovnog centra u Ritešiću započeta je 2009. godine na inicijativu lokalnog Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnog naroda. Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve. 

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина