Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Cilj je da ukažemo na probleme s kojima se djeca suočavaju i pokažemo im da nisu sami

  • 30.11.2019. 12:05

Govoreći o humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, izjavila je da su prirpeme u punom jeku, te dodala, da je u pitanju 10. jubilarna godina navedene akcije. "Finansijski aspekat je u drugom planu, ono što je u prvom planu jeste dobra volja koja se mobiliše tokom cijelog mjeseca i kulminira na kraju humanitarnom večeri. Uvijek je posvećena određenoj grupaciji, našoj djeci. Cilj je prevashodno da ukažemo na probleme s kojima se djeca suočavaju, drugo da se na neki način solidarišemo sa njima i pokažemo im da nisu sami", izjavila je Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je istakla da je odluka donesena na osnovu sugestija udruženja i porodica članova udruženja koji su ukazali na njihove potrebe i probleme sa kojima se suočavaju.

- Mnoge porodice imaju problem kako da zbrinu djecu tokom cijelog dana, a roditelji zbog svojih obaveza ne mogu da brinu o njima 24 časa. Zato smo se odlučili da pravimo dnevne centre u Banjaluci i Trebinju, a pomoći ćemo dnevne centre i u drugim gradovima i graditi nove - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će humanitarni broj 1411 biti aktivan od 1. decembra posredstvom kojeg će građani moći da učestvuju u ovoj humanoj akciji.

- Pozivam građane da prikljuce akciji i pozovu taj broj i pomognu u prikupljanju finansijskih sredstava za izgradnju dnevnih centara. Ovo je široka akcija i pozivam sve da i ove godine pokažemo solidarnost zato što to zaslužuju naša djeca i porodice. Sigurna sam da će akcija naići na široku podršku građana jer će znati da pomažu porodice koje će moći riješiti veliki problem - rekla je Cvijanovićeva u intervjuu objavljenom na sajtu predsjednika Republike Srpske.

Prema njenim riječima, finansijski aspekt akcije je u drugom planu, a ključno je zajedništvo i dobra volja koja se mobiliše tokom cijelog mjeseca, dok kuluminaciju predstavlja humanitarno veče.

- Akcija je uvijek posvećena određenoj grupi, prije svega, porodicama i djeci koji se suočavaju sa problemima. Prevashodni cilj je da ukažemo na probleme sa kojima se oni suočavaju, da se solidarišemo i pokažemo im da nisu sami, a na kraju i da prikupimo sredstva koja će služiti za potrebe korisnika te pomoći. U prvi plan dolaze dobra volja i solidarnost koju pokazujemo i tada Republika diše zajedno - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su u centru interesovanja djeca kojima je potrebna pomoć, ali i njihovi roditelji zato što porodice zajedno nastoje da prevaziđu probleme.

- Nema ništa bolje od toga da podržite neku dobru inicijativu. Nije stvar samo u novcu, jer institucije svakako rješavaju te probleme. Ovdje postoji dodatna dimenzija - da smo zajedno, da radimo dobre stvari, da možemo da podijelimo uspjeh i kažemo da smo nekome pomogli. Oni kojima pomažemo su dio nas, živimo zajedno, svi smo jedna zajednica i društvo jednakosti. I ovo je način da to pokažemo. Djeca uvijek imaju najvažniju ulogu i ovo će biti i njihovo veče - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su u punom jeku pripreme za deseto izdanje akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", koja će biti održana 22. decembra na pravoslavni praznik Začeće svete Ane - Djetinjci.

- Program će biti sličan onome koji smo uveli prošle godine s ciljem da promovišemo našu talentovanu djecu iz svih krajeva Srpske, koji znaju da igraju, plešu, pjevaju, sviraju, recituju, glume... Oni će dati doprinos svečanosti koja ima posebnu suštinu -rekla je predsjednik Republike.

To je prilika, dodala je ona, da se djeca solidarišu sa drugom djecom.

- Kada je to tako i nama odraslima je lako da to ispratimo. Djeca su veoma ponosna i sjećam se svih ovih godina, a takvo je i prošlogodišnje iskustvo, da imaju veliku želju da budu dio te pozitivne priče. Kada sam prošle godine razgovarala sa učesnicima svi su bili veoma ponosni što su dio akcije i poželjeli su da ponovo učestvuju - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su prošle godine u programu učestvovala djeca iz svih krajeva Srpske, a tako će biti i ove godine, samo što će učestvovati mališani iz drugih škola, vrtića, klubova, udruženja, sekcija...

- Naša namjera je da svake godine promovišemo talentovanu djecu, a ujedno i da uradimo i dobre stvari. Ove godine imaćemo posebnu vrstu partnerstva. Učesnici će biti i djeca iz Srbije i Poljske jer želimo da internacionalizujemo ovu akciju - naglasila je Cvijanovićeva, podsjetivši da Srbija godinama izdvaja značajna sredstva za humanitarno veče.

Predsjednik Srpske je navela da će i ove kao i prethodnih godina na samoj donatorskoj večeri biti organizovano javljanje poznatih ličnosti na humanitarne brojeve telefona.

- Imamo podršku i od naših ljudi koji žive u inostranstvu, oni žele da daju doprinos i od iduće godine ćemo i njih intenzivnije uključivati u ove aktivnosti. Želimo da i na taj način pokažemo zajedništvo - naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, vrata institucija moraju da budu otvorena za građane, a posebno za najmlađe zbog čega je prvi prijem koji je organizovala u Palati Republike bio upravo za djecu.

"Dobijam mnogo poklona od djece iz svih dijelova Srpske koje oni naprave na sekcijama ili tokom slobodnih aktivnosti. I to čuvam u kabinetu. Srećna sam što oni osjećaju potrebu da mi pošalju poklone koji su rezultat njihovog talenta", rekla je Cvijanovićeva.

Akciju "S ljubavlju hrabrim srcima" pokrenuo je nekadašnji predsjednik Republike Srppske Milorad Dodik i već desetu godinu organizuje je kabinet predsjednika Republike.

Zahvaljujući ovoj akciji do sada je prikupljen novac za djecu oboljelu od malignih bolesti i dijabetesa, za djecu sa posebnim potrebama i poremećajima u razvoju i autizmom, sa rijetkim genetskim bolestima, te djeci sa poteškoćama pokreta.

Novcem prikupljenim u ovoj akciji sagrađeni su Roditeljska kuća i Centar za prevenciju razvojnih teškoća za majku i dijete, a obezbijeđena je i podrška Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.