Posebna sjednica NSRS

Cvijanović: BiH je unesrećeno društvo

  • 17.02.2020. 18:47

BiH je u permanentnoj krizi, i nikada nije dobila šansu da živi život normalne države. BiH je unesrećeno društvo, koje urušava pravosuđe dok međunarodni faktor brutalno ćuti. Tako se predsjednica Republike Srpske obratila narodnim poslanicima koji će odlučivati o tome da li Ustavni sud BiH djeluje antidejtonski, i protiv Ustava BiH. 

U to nema sumnje, kaže predsjednica Željka Cvijanović, jer činjenice govore crno na bijelo. Ustavni sud nikada nije rekao da Republika Srpska nije vlasnik imovine, ali je zabranio da njom upravlja. Venecijanska komisija je konstatovala da Ustav BiH ne sadrži izričite odredbe o podjeli državne imovine. Parlamentarna skupština BiH nije donijela nijedan propis iz oblasti imovinsko pravnih odnosa. Uz to, kaže Cvijanovićeva, strane sudije odlučuju politički i tako produbljuju nepovjerenje naroda. 

"Parodoksalna je činejnica da se institucija čiji je osnovni zadatak da tumači i štiti Ustav pretvorila u nosioca antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti u BiH. Ulogu zaštitinika ustavnosti, Ustavni sud je samovoljno zamijenio ulogom ustavotvorca presuđujući politički i donoseći odluke koje nemaju pravno utemeljenje. O suverenosti BiH najbolje govori činjenica da u Ustavnom sudu BiH i dalje sjede troje stranih sudija koji u procesu donošenja odluka često imaju odlučujuću ulogu i čine glasački blok sa bošnjačkim sudijama", kaže Cvijanovićeva.

Zato, stranci treba da napuste Ustavni sud, a dok se to ne desi, kaže srpski član predsjedništva BiH, predstavnici Srpske neće donositi odluke na zajedničkom nivou. Prevareni smo i poniženi odlukama suda, kaže Milorad Dodik i dodaje: Zbogom BiH, dobrodošao RS-exzit. 

"Počeo bih ovo sa sljedećim: Gudbaj BiH, velkom RS-egzit. Ovaj put je Ustavni sud otišao dalje, time što je odlučujući o ustavnosti jendog zakona ili jednog člana sebi dao za pravo da kvalifikuje titulara i donosi odluku o tome ko je on. Prebacujući imovinu na Bosnu i Hercegovinu kojoj to ne pripada. Na taj način je pokazano sve", kaže Dodik.

Da je situacija alarmantna, i da nema vremena za političke podjele, shvatilila je i opozicija. Lideri dvije najveće opozicione stranke, poručuju da Ustavni sud BiH djeluje antidejtonski, a da se iza svega krije stranka Bakira Izetbegovića. 

"Danas možda treba da pričamo samo o dva pitanja. Jedno pitanje koje se odnosi na naš odgovor na odluku Ustavnog suda, znači koji je naš odgovor na ovo pitanje. I drugo pitanje šta ćemo sa ovakvim Ustavnim sudom", kaže Mirko Šarović, lider SDS-a.

"Podnose se apelacije sa poznatim ishodima i uglavnom u njima učestvuju predstavnici Stranke Demokratske akcije što lider, što njihovi poslanici što delegati", kaže Branislav Borenović, lider PDP-a.

Nepravda mora biti zaustavljena, jer iza nas dolaze druge generacije, poručuju lideri svih parlamentarnih stranaka. Ustavni sud nije daleko od OHR-a, saglasnu si, koji je uglavnom radio na štetu Republike Srpske, a jedini cilj bila je unitarizacija BiH. 

"Danas kad čujete međunarodne predstavnike u BiH koji u suštini stoje iza ove odluke Ustavnog suda, ne možete se protiviti provođenju odluka Ustavnog suda jer time narušavate postojanje pravne države. Ne može država biti pravna ako u njenim odlukama politika donosi pravna rješenja", kaže Dragan Čavić, lider NDP-a. 

"Nije ovo prvi put, nije ovo prvi udar na Republiku Srpsku. Ako ne damo adekvatan odgovor neće biti ni posljednji. Kroz odluke Ustavnog suda najbolje se ogleda sva apsurdnost ustrojstva BiH. Oni koji se najviše zaklinju u BiH neće ili ne mogu da shvate da je ona tvorevina dva ravnopravna stuba", kaže lider DNS-a, Nenad Nešić. 

Odluka da se poljoprivredno zemljište proglasi vlasništvom BiH, kap je koja je prelila čašu, poručuju iz Parlamenta Srpske. 

"Meritum odluke Ustavnog suda je potpuno jasan, isto toliko i licemjeran. U Federaciji je normalno da po zakonu iz 2009. upisuju vlasništvo sa BiH na Federaciju BiH, a administrativno upravljanje na kantone. Dok se isto se isto zemljište u Republici Srpskoj upisuje na BiH", kaže Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske..

"Ovo što danas radi Ustavni sud BiH i što je uradio je povezano sa onim što je neko smišljao dugo vremena i čekao trenutak da zada teške i bolne udarce Republici Srpskoj", kaže Petar Đokić, lider SP-a.

Ustav BiH jasno određuje unutrašnju strukturu BiH i nadležnosti entiteta. Prema tome, sve što nije izričito dato institucijama BiH, pripada entitetima. Među njima je i pitanje imovine. To je samo još jedan od argumenata koji služi kao kec u rukavu predstavnicima Republike Srpske, u namjeri da dokaže da Ustavni sud BiH djeluje antidejtonski i protiv UStava BiH. 

"Radujem se činjenici da ćemo zajedno nastupati u zajedničkim institucijama i upravo na ovaj način djelovati. Dakle nedonoseći nijednu odluku na bilo kom nivou. Vjerujem da je to izvodivo, i da je to jedino moguće. Za šezdeset dana se vidimo. Vjeruje da ću biti uvjereniji kada Vam se budem obraćao ponovo za tih 60 dana i da ću biti bliže onome što sam na početku rekao. Gudbaj BiH, Velkom RS-egzit", kaže Dodik.

Тагови: