Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Bez vlasti na nivou BiH ostajemo bez značajnih sredstava

  • 08.10.2019. 16:54

Bez formirane vlasti na nivou BiH, ne možemo se nadati sredstvima iz budžeta EU koja su namijenjena zemljama zapadnog Balkana, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja se nalazi u dvodnevnoj posjeti Briselu.

"Ovi sastanci se dešavaju u vrijeme kada je prošlo godinu dana od izbora u BiH, ali još uvijek nije formirana vlast na nivou BiH i Federaciji BiH, što predstavlja otežavajuće elemente u komunikaciji sa EU. U Briselu očekuju da BiH izvrši svoje obaveze koje su sasvim normalne i logične, da se formira vlast, ali nje, nažalost, još nema. Samo ta vlast ima kapacitet da pregovara i dogovara sa Evropskom unijom", istakla je Cvijanovićeva.

Ona se dotakla i puta Republike Srpske i spremnosti da se uhvati u koštac sa tim problemima.

"Znamo šta su naše obaveze na tom dugotrajnom putu, koji podrazumijeva čitav niz reformi, koje će nama olakšati funkcionisanje, ali i život svim građanima Republike Srpske. Nezadovoljna sam, jer frustrira činjenica da čujete da su iz budžeta EU planirana značajna sredstva zemljama zapadnog Balkana, a vi faktički nemate sagovornike da pričate na tu temu. Na kraju, bez obzira na sve, poruka je negativna, jer ako nemate formiranu vlast, ne možete mnogo toga da uradite", poručila je predsjednica Republike Srpske. 

Naglasila je da je Srpska pripremila u institucijama svoj put prema EU.

Nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku, Јohanesom Hanom, predsjednica Srpske razgovaraće sa generalnim direktorom Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije, Kristijanom Danijelsonom.

Cvijanovićeva će se sastati i sa predstavnicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином