Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Ako u FBiH nema mjesta za SNSD, onda ni SDA ne treba da očekuje pozicije u Srpskoj

  • 25.01.2020. 19:06

Ako u Federaciji BiH nema mjesta za SNSD, onda ni SDA ne treba da očekuje pozicije u Republici Srpkoj, još jednom je danas podvukla i predsjednica Srpske, Željka Cvijanović.

Jasnu poruku da u izvršnoj vlasti Federacije SNSD nije poželjan, poslao je lider SDA. Bakir Izetbegović stranci Milorada Dodika ni pod koju cijenu ne želi da ustupi mjesto potpredsjednika Federacije, ali bi rado da na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske vrati Senada Bratića. 

Potpredsjednica SNSD-a ne isključuje dogovore, i dodaje da SDA pokušava da poveže imenovanje Mlađena Božovića u Savjetu ministara sa imenovanjima u Republici Srpskoj, ali da ta priča ne pije vode. 

"I onda kada je SNSD zasluživao i trebao da dobija različite pozicije i na Federalnom i na kantonalnom nivou uvijek je to bila teška muka da se obezbijedi učešće naših kadrova. Ali reći ću ovdje i Srba generalno govoreći, kada pogledate administraciju i različite nivoe vlasti i kako je to poslagano.. Možemo reći slobodno da nema nikakve prave reprezentativnosti niti učešnja. Prema tome, nema povezivanja sa onim što se dešava na nivou BiH, sa onim što se dešava na nivou entiteta", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske i potpredsjednik SNSD-a. 

Da priču oko Savjeta ministara ne treba načinjati, jer je već završena, juče je poručio i lider SNSD-a. Milorad Dodik bio je jasan, Bratić će biti potpredsjednik Parlamenta samo ako potpredsjendik Federacije bude neko iz SNSD-a. Izetbegović je ponovo uslovio.

"Dokle god potpredsjendik Federacije ima značajna ovlašćenja, a pozicija potpredsjednika Republike Srpske je protokolarna i dokle god u Vladi Republike Srpske nema ministara iz SDA, takav prijedlog neće imati kredbilitet", istakao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

O potpredsjedniku će odlučivati Federalni parlament. Kako stvari stoje, sve bi moglo da se zakomplikuje jer SDP koji ima najviše srpskih delagata u Domu naroda Federalnog parlamenta, neće podržati DF, u kojem su gotovo sigurni da Milan Dunović ostaje na toj funkciji. U igri je i SNSD koji bi mogao da ima dovoljan broj glasova da predloži svog kandidata. Dva delegata Liberala mogla bi da prelome. 

"U budućem periodu ćemo vidjeti, obavićemo razgovore, nećemo odbaciti nijednu političku opciju za mogućnost podrške. Vidjećemo, kao što sam i rekla, sve što bude u interesu Liberalne stranke i građana koji su dali povjerenje Liberalnoj stranci", naglasila je Daliborka Milović, delegat Liberalne stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

DF nema nijednog delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta, dok SDA ima samo jednog. SDP će dati prijedlog za svog kandidata. Probosanski blok koji čine SDA, DF i SBB, moraće da donese odluku, da li će stati uz SDP ili će se prikloniti drugoj strani, tačnije SNSD-u, što barem za sada, ne izgleda kao moguća opcija.