Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Ako budemo disciplinovani, proglasićemo pobjedu

  • 23.03.2020. 19:09

Pred nama je nekoliko teških sedmica. Srpska je među prvima u regionu uvela preventivne mjere, I one moraju da se poštuju, kako nam se ne bi desio italijanski scenario.

Poručila je to u svom obraćanju građanima Srpske, predsjednica Željka Cvijanović. Bilo je, kažze, onih koji su za pojedine mjere tvrdili da su preuranjene. Predsjednica objašnjava da je Srpska ipak, takvim odlukama, kupila vrijeme. Zatvaranje škola, vrtića, fakulteta, novi režim rada trgovina, zabrana okupljanja i uvođenje policijskog časa. To su samo neki od koraka koje je Srpska preduzela da bi usporila i spriječila širenje novog virusa.

"Zatvorili smo škole, vrtiće, ugostiteljske objekte, uspostavili smo novi režim rada u kolektivima, ograničili smo rad trgovina i uveli nova pravila za odlazak u kupovinu, pokrenuli smo nastavu za naše učenike osnovnih škola preko javnog servisa RTRS, pripremili koncept organizovanja nastave za srednje škole i fakultete", rekla je Željka Cvijanović, predsjendik Republike Srpske. 

Posebnu zahvalnost, kaže Cvijanovićeva, dugujemo zdravstvenim radnicima. Najavljuje i dalju reorganizaciju u tom sektoru, koja bi unaprijedila borbu sa virusom korona. Podsjeća i da je Vlada Srpske pokrenula proceduru i za nabavku mobilne bolnice sa 500 kreveta, koja će biti dostavljena za desetak dana, a kontinuirano se vrše i nabavke testova za provjeru pozitivnosti na virus korona, kao i za nabavku respiratora, što je problem i za daleko razvijenije zemlje. 

"Nabavka 25.000 dodatnih testova, koji bi trebalo da stignu za par dana, će omogućiti stabilniju provjeru zdravstvenog statusa stanovništva kad je riječ o ovom virusu, a time i preduzimanje adekvatnijih mjera. S obzirom na broj zaraženih u Banjaluci, pored našeg Univerzitetskog kliničkog centra, ogroman teret se nalazi na banjalučkom Domu zdravlja i Gradskom štabu za vanredne situacije i dugujemo im veliku zahvalnost za upravljanje ovom krizom", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Od građana Srpske i njihove discipline, zavisi da li će društvo u Srpskoj iz novonastale situacije izaći sa manjim ili većim posljedicama, kaže predsjednica. Oni koji se mjera ne budu pridržavali, trpiće sankcije. Trpi i privreda, jasna je Cvijanovićeva, ali napori Vlade za saniranje takvih posljedica će, tvrdi, uroditi plodom.

"Važno je da, u skladu sa već postignutim dogovorima, naši građani i naši poslovni subjekti, koji nisu u stanju da izvršavaju svoje obaveze, dobiju tromjesečni moratorijum na plaćanje kredita. To će značiti ogromnu olakšicu brojnim porodicama i firmama, ali paralelno s tim moramo tražiti rješenja da oni ne izgube svoje poslove ili radna mjesta. Od izuzetne važnosti je i najavljeno formiranje fonda za pomoć privredi u kojem će biti skoncentrisana sredstva iz međunarodnih i domaćih izvora", naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ovo jeste težak period. Ako budemo disciplinovani, poručuje predsjednica Srpske, zajedno ćemo proglasiti pobjedu.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)