Gradonačelnik Trebinja

Ćurić: Stalno raditi da grad bude bolji i napredniji

  • 13.11.2019. 13:46

Svečanom sjednicom Skupštine grada i uručenjem povelja i zahvalnica zaslužnim pojednincima danas je u trebinjskom Kulturnom centru obilježena 101 godina od oslobođenja ovog grada u Prvom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Mirko Ćurić je na svečanoj sjednici Skupštine grada rekao da je ovo veliki dan značajan za svakog Trebinjca, posebno jer je Veliki rat donio brojne muke Trebinju.

"Bezakonje je krenulo 10. avgusta 1914. godine i do kraja te godine obješeno je oko 80 Srba. Za dvije godine raseljeno je 40 trebinjskih sela i 941 porodica sa više hiljada članova. Ali, nažalost, tačan broj žrtava se ne zna", objasnio je Ćurić.

On je istakao da se Trebinjci stalno trebaju sjećati ove torture i raditi na tome da Trebinje bude što bolji i napredniji grad, ističući da je razvoj Trebinja i glavni cilj Gradske uprave.

"Moram da kažem da smo, uprkos poteškoćama sa kojima smo se tokom ove godine suočavali, uspjeli da sačuvamo sve parametre lokalne stabilnosti i u Trebinju održimo svojevrstan preduzetnički duh pokrenut prije tri godine", istakao je Ćurić.

On je naglasio da su u Trebinju evidentne velike šanse u oblasti turizma, ali da su stubovi ekonomske strukture ovog grada i dalje energetika, industrija i građevinarstvo.

"Važan faktor razvoja Trebinja je i samozapošljavanje koje uzima sve više maha. Danas smo raspisali javni poziv za podršku samozapošljavanju sa još većim iznosom u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Ćurić.

Ćurić je u obraćanju napomenuo i dva velika problema sa kojima se Trebinje suočilo u ovoj godini - olujno nevrijeme na početku godine, koje je napravilo znatnu materijalnu štetu, a drugi problem je havarija u HE "Plat" kod Dubrovnika zbog koje je Trebinje, kako je rekao, izgubilo više od tri miliona KM.

Nekadašnji predsjednik opštine Trebinje i dugogodišnji direktor "Hidroelektrane na Trebišnjici" Rade Runjevac ovogodišnji je dobitnik Povelje grada Trebinja.

Runjevac je zahvalio za ovo priznanje i lokalnoj vlasti poželio uspjehe u daljem radu.

"Nastavite da radite i gradite - vidim da imate volje i elana. Krenula su vam kola, nemojte da stajete. Samo radite i stvarajte slogu", poručio je Runjevac na svečanoj sjednici.

Zahvalnice Grada Trebinja uručene su Petru Aleksiću, Gvidu Štekliju, Miholjki Јanković, te posthumno Radenku Parežaninu i Јeleni Odavić.

Delegacije Gradske uprave i Skupštine grada položile su cvijeće na trebinjska spomen-obilježja žrtvama i borcima svih oslobodilačkih ratova.

Dan oslobođenja Trebinja uspomena je na 13. novembar 1918. godine, kada je 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske umarširao u grad - donijevši slobodu nakon viševjekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.