Trebinje

Ćurić: Odluka o otvaranju poslovnice IRB-a

  • 11.11.2020. 10:09

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je danas da je donesena odluka o otvaranju poslovnice Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske u ovom gradu.

Ćurić je rekao novinarima da je u prethodnom periodu Gradska uprava podnijela zahtjev IRB-u i istakao da je otvaranje poslovnice ove banke u Trebinju na ponos svima, s obzirom na uslove koje IRB daje privredi, naročito u posljednje vrijeme.

"Kamata za privrednike koji podižu kredite je 0,5 odsto. Mladi bračni parovi su imali ustupke u odnosu na sve ostale banke koje su komercijalne", naveo je Ćurić.

Direktor IRB-a Dražen Vrhovac rekao je novinarima da je ovoj banci veoma bitno da bude zastupljena na cijeloj teritoriji Republike Srpske i izrazio zadovoljstvo što će početkom godine dobiti predstavništvo u Trebinju.

"Zajedno sa nama u Trebinju će biti prisutan i Garantni fond, kao institucija koja prati Investiciono-razvojnu banku. Sve vrste usluga koje IRB plasira građani i privrednici Trebinja i cijele Hercegovine moći će da obave u ovom gradu", naveo je Vrhovac i istakao da je to veoma bitno za razvoj Trebinja i cijele regije.

On je podsjetio da je ova banka do sada u Trebinje uložila više od 58 miliona KM, a od postojanja Investiciono-razvojna banka je plasirala više od 2,7 milijardi KM.

Vrhovac je precizirao da je IRB u ovoj godini više od 180 miliona KM plasirao privredi, a premašen je plan i kada je riječ o plasmanu stambenih kredita građanima za 25 odsto.

On je naglasio da se ova banka u krizi izazvanoj epidemijom virusa korona postavila tako da pomogne privredi.

Vrhovac je naveo da je sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, Vladom Republike Srpske, ministrom finansija Zorom Vidović, srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom dogovoreno da IRB ne treba da bude institucija koja će biti okrenuta profitu, već da bude spona između Vlade, privrede i građana i da se pojavljuje u ovakvim situacijama, kada je otežano poslovanje privrednika.

"Mi smo tako i djelovali, odmah početkom godine smo snizili sve kamatne stope za privredu na 0,5 odsto. To su kamate koje nema niko u okruženju. Uveli smo moratorijum koji je to bio u punom smislu. Tri mjeseca su mirovale sve obaveze", podsjetio je Vrhovac.

On je istakao da su sredstva IRB-a i plasman stambenih kredita povoljni za građane zbog ročnosti od 25 godina i fiksne kamatne stope.

"Naši građani su sigurni jer je prva i posljednja rata ista bez obzira na kretanje na tržištu. To građanima koji kupuju prvu stambenu jedinicu veoma znači jer se ne mogu desiti nikakvi problemi u posljednjoj otplati", rekao je Vrhovac.

Тагови: