Direktor policije RS

Ćulum: OBA nam ne dostavlja informacije o povratnicima iz Sirije

  • 24.10.2019. 09:37

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da Obavještajno-bezbjednosna agencija ne dostavlja nikakve informacije Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske kada je riječ o povratnicima sa stranih ratišta.

"Još nismo dobili ništa od Obavještajno-bezbjednosne agencije za ova lica. Kada je riječ o drugim licima, organizovanim kriminalnim grupama i njihovim aktivnostima, to prosljeđuju", rekao je Ćulum za današnji "Glas Srpske".

Ćulum, koji je i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kaže da će lica za koja postoji osnov sumnje da su počinila krivična djela biti procesuirana, te da su ona u nadležnosti Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, Tužilaštva BiH i Suda BiH.

"Međutim sva druga lica moraju da budu stavljena pod nadzor, da se vidi gdje su bila, šta su radila i da bude izvršena njihova deradikalizacija. Bitno je da budu pod nadzorom. Mora i može se provjeriti da li su se prilikom odlaska na strana ratišta, konkretno u Siriju, državljani BiH odrekli državljanstva ili nisu. Ti podaci postoje", rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima, BiH ne treba da prima takva lica koja su se odrekla državljanstva BiH.

"Na tome ćemo istrajavati, a šta će odlučiti institucije na nivou BiH, do njih je. Smatram da bi to bio dodatni rizik, ne samo za BiH nego i šire", rekao je Ćulum.

On smatra da bi bezbjednosne agencije sa nivoa BiH bolje i revnosnije trebalo da razmjenjuju podatke sa MUP-om Srpske, da se u svakom trenutku zna sa kojim podacima se raspolaže i da svako iz svoje nadležnosti preduzme određene aktivnosti na praćenju i operativnom pokrivanju takvih lica.

Govoreći o problemu migranata, Ćulum kaže da oni koji su odgovarajući na upozorenja iz Srpske govorili da migranti neće postati problem Republike Srpske i BiH sada ćute i nemaju rješenja, te dodaje da su bezbjednosne institucije mogle mnogo bolje da odgovore na izazove migrantske krize, ali da to nije urađeno.

"Policija Srpske radi svoj posao, nastojimo da te ljude ispratimo preko teritorije Srpske i imamo human odnos prema njima. Na teritoriji Srpske u ovoj godini počinili su petnaestak krivičnih djela. Nažalost imamo i ubistvo migranta na području Bileće. Otkrili smo i 20 krivičnih djela krijumčarenja migranata i procesuirali organizovane kriminalne grupe koje se bave njihovim krijumčarenjem", rekao je Ćulum.

On je naveo da 85 odsto migranata ulazi sa područja Srbije, a 15 odsto sa područja Crne Gore.

Ćulum je istakao da su ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i on upozoravali na opasnost kada je riječ o ilegalnim migrantima koji dolaze bez dokumenata ili sa lažnim dokumentima, ali da to nije ozbiljno shvaćeno.

"Među migrantima ima bezbjednosno interesantnih lica, ima puno onih koji su učestvovali na stranim ratištima, čak i u terorističkim organizacijama, koji dolaze i prolaze u talasima među migrantima. Mi o njima nemamo evidenciju", naveo je on.

Komentarišući pokušaj ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, kao ispomoć Graničnoj policiji, omogući dolazak policije iz FBiH, Ćulum je rekao da to nije zakonito dodavši da su lolicijski poslovi u nadležnosti entiteta.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник