Direktor Policije Republike Srpske

Ćulum: Mektić će sutra MUP-u Srpske dostaviti imena 24 povratnika iz Sirije

  • 04.12.2019. 16:51

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je Srni da ga je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić obavijestio da će Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske sutra dostaviti spisak imena 24 povratnika iz Sirije.

Ćulum je ranije izjavio Srni da na današnjoj sjednici Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma, kojoj je prisustvovao predstavnik MUP-a Srpske, nisu saopštena imena povratnika iz Sirije u BiH.

"Uopšte nije bilo govora o imenima lica koja treba da dođu u BiH. U ovom trenutku bezbjednosne agencije raspolažu samo informacijom da treba da dođu 24 osobe, a u pitanju su žene i djeca", naglasio je Ćulum.

On je rekao da je Udarnoj grupi od ranije poznat stav MUP-a Republike Srpske - da traže da se saopšti identitet lica koja treba da se vrate u BiH, da se provjere njihovi identiteti i da se utvrdi da li su državljani BiH.

Ćulum je istakao da sva ta lica koja se vraćaju moraju prvo da se provjere kod bezbjednosnih agencija, da se vidi kakva postoje saznanja o njima.

"Ona lica za koja se utvrdi da nisu državljani BiH, neće biti primljena u BiH. Lica za koja budu postajali osnovi sumnje da su učestvovala na ratištima u određenim grupacijama ili terorističkim organizacijama, kao i lica za koja postoje osnovi sumnje da su počinila krivična djela biće procesuirana", naglasio je Ćulum.

Direktor Policije Republike Srpske je istakao da za sva druga lica koja su radikalizovana u Siriji ili su bili pripadnici određenih grupacija, bez obzira da li je riječ o ženama ili djeci, treba da idu u proces resocijalizacije.

Kada je riječ o djeci i njihovom državljanstvu, Ćulum je pojasnio da postoji posebna zakonska procedura.

"Ako djeca ostvaraju pravo na državljanstvo na osnovu roditelja onda će ići u proces za prijem u državljanstvo", rekao je Ćulum.

On je naveo da ona lica koja su izgubila državljanstvo BiH, odnosno koja su se odrekla državljanstva ne treba vraćati u BiH.

Ćulum je rekao da je na sjednici Udarne grupe, koja je održana u Tužilaštvu BiH u Sarajevu, rečeno da nije definitivno da će ova grupa lica doći u subotu u BiH, te da postoji mogućnost da dođu par dana kasnije.

Тагови: